De publieke omroepverenigingen worden voor een deel betaald door de overheid. Dit doet de overheid om er voor te zorgen dat er een onafhankelijke berichtgeving is. De overheid vindt dat de taak van de omroepverenigingen onder andere is om ervoor te zorgen dat er programma’s worden gemaakt die op een commerciële zender niet zouden overleven zoals 'Kassa', het journaal en 'Radar.' Nu zijn dit nog programma’s waar veel mensen naar kijken, maar deze programma's zullen geen adverteerders trekken. Met name 'Radar' en 'Kassa' zijn erg kritisch over bedrijven. Op een commerciële zender kan een adverteerder eisen dat dit programma niet uitgezonden mag worden. Ook programma’s die niet kritisch zijn, maar gewoon weinig kijkers trekken zullen het bij de commerciële omroep niet redden.
Wat is dan het belangrijkste verschil tussen commerciële zenders en de publieke omroep? Het is tussen de regels door al behandeld: het is de manier waarop zij inkomsten vergaren. Commerciële zenders krijgen hun geld alleen binnen door reclame-inkomsten, de publieke omroep krijgt overheidsgeld. Hoe meer kijkers, hoe meer adverteerders en dus meer geld voor de commerciële zenders; het is voor hen dus van belang dat zij veel kijkers trekken. De publieke omroep krijgt geld van de overheid en hoeft zich dus niet louter te richten op het verkrijgen van hoge kijkcijfers. Hierdoor is het dus mogelijk om programma’s te maken voor een kleine doelgroep; zij zijn niet afhankelijk van reclame-inkomsten. Een andere taak van de publieke omroep is: ‘Zendtijd geven voor kleine bevolkingsgroepen’. Dit zijn dus programma’s die niet of minder interessant zijn voor grote groepen mensen, deze programma’s trekken
dan ook weinig kijkers.
Verderop in deze editie gaan we onderzoeken of de publieke omroep vandaag de dag nog een relevante rol speelt in het medialandschap.
3