De publieke
omroep in Nederland
Deze programma's moeten voldoen aan een aantal eisen. Zo moet de kwaliteit hoog blijven en moet een programma voor verschillende doelgroepen aantrekkelijk zijn. Het voordeel van de publieke omroep is dat er door deze eisen programma’s gemaakt kunnen worden die niet gericht zijn op grote doelgroepen. Het zijn programma’s waar niet de meeste mensen naar kijken, maar wel belangrijk zijn: bijvoorbeeld programma’s met als thema kunst en cultuur. Een commerciële zender waagt zich niet gauw aan programma’s als ‘Volle Zalen’. Hier kijken simpelweg te weinig mensen naar. Het programma zou wel kunnen bestaan, maar dan gesponsord waardoor de kijker geen eerlijk beeld meer krijgt van theatervoorstellingen die op dit moment te zien zijn in het theater. Bekende grote omroepverenigingen zijn: KRO-NCRV, AVRO-TROS, BNN-VARA en MAX. Deze omroepverenigingen hebben vaak een ideologische achtergrond waaraan programma's worden gekoppeld, maar deze achtergrond is steeds minder duidelijk terug te zien in de programma’s.
Naast deze omroepverenigingen kennen we in Nederland ook twee taakomroepen: de NOS en de NTR. De NOS heeft als taak onafhankelijk nieuws te brengen en om evenementen en sport uit te zenden. De NTR heeft als taak om informatieve, culturele en educatieve programma’s uit te zenden voor een zo breed mogelijk publiek.
Publieke omroep
In Nederland kennen we al vele jaren een publieke omroep. Verschillende omroepverenigingen bieden verschillende soorten programma's aan. Hierdoor is er voor iedereen wel een programma waar hij of zij graag naar kijkt.
In Nederland is er sprake van een duaal omroepbestel. Dat wil zeggen, naast commerciële zenders zijn er ook publieke zenders. Deze publieke zenders, NPO 1, 2 & 3, worden gevuld met programma's door omroepverenigingen. Zij hebben als taak kwalitatief hoogstaande programma's uit te zenden.
"De publieke omroep moet er voor iedereen zijn"
2