Chatbotin saavutettavuus käyttäjäpolun kautta
Chatbotin saavutettavuus käyttäjäpolun kautta
Tässä kappaleessa esitetään chatbottien saavutettavuuteen liittyviä huomioita yhden mahdollisen toteutustavan ja käyttäjäpolun kautta . Saavutettavuushavaintoja on koottu AIRE-hankkeessa tehdyistä pilotoinneista , saavutettavuusohjeistuksista ja saavutettavuutta käsittelevistä tutkimuksista . Käyttäjäpolun eri vaiheisiin ja chat-käyttöliittymän elementteihin liittyvät saavutettavuuden onnistumiskriteerit pohjautuvat AIRE-hankkeessa teetettyyn pilottibotin saavutettavuusauditointiin ja tässä tuotettuun raporttiin , WCAG 2.1 -ohjeistukseen ja sitä täydentäviin dokumentaatioihin . Saavutettavuushavaintojen asteena on pidetty WCAG-ohjeistuksen AA-tasoa .
Koska vaihtoehtoisia toteutustapoja chatboteille ja onnistumiskriteerien täyttämiselle yhdessä chatbotissa on useita , esitettyjä ohjeita on hyvä pitää neuvoa-antavina . Tämän oppaan ohjeistuksissa chatbot on ajateltu verkkosivun alareunaan sijoitetuksi elementiksi , mutta botin käyttöönotolle ja sijoittamiselle verkkosivuilla on myös muita tapoja . Botti voi olla koko sivun täyttävä kokonaisuus tai upotettu osaksi verkkosivua esimerkiksi kuvan kaltaisena elementtinä . Joissakin palveluissa on myös mahdollista integroida botti osaksi olemassa olevaa chat-käyttöliittymää , jolloin chatbotin käyttö ei juuri eroa palvelussa jo olevan viestipalvelun käytöstä . Näissä tapauksissa käyttäjäpolku eroaa ainakin bottiin navigoimisen osalta tässä oppaassa esitetystä käyttäjäpolusta .
Botin toteutustavasta riippuen esitetyn käyttäjäpolun vaiheisiin ja siinä esiintyviin elementteihin voi liittyä myös muita onnistumiskriteerejä . Tästä johtuen onnistumiskriteerien täyttyminen sekä vaihekohtaisesti että kokonaisuutena tulee testata vielä aina erikseen . Kappaleessa Saavutettavuuden testaus annetaan vinkkejä saavutettavuuden arviointiin ja kerrotaan saavutettavuustestaukseen käytettävistä työkaluista .
Käyttäjäpolku
Botin käyttö muodostuu kysymys-vastauspareista , joissa käyttäjä kirjoittaa botille viestin ja botti vastaa käyttäjälle tekstiä ja mahdollisesti muita elementtejä sisältävällä viestillä . Tekstin lisäksi botin antamassa vastauksessa voi olla esimerkiksi linkkejä , kuvia ja painikkeita . Valitusta chat-käyttöliittymästä ja botin suunnittelusta riippuen vastaukset voivat sisältää myös muita elementtejä , kuten emojeja ja selattavassa muodossa olevia kortteja . Seuraavassa käyttäjäpolussa esitetään chatbotin käytön aloitus ja käyttäjän keskustelua chatbotin kanssa . Botin vastauksissa esiintyvistä elementeistä mukaan on otettu tyypillisimmät keskusteluissa esiintyvät elementit - teksti , linkit , kuvat ja painikkeet .
Palvelu on kokonaisuus – chatbotin sisältävä sivusto ja chatbot
Palvelupolkua tarkasteltaessa chatbot on harvemmin irrallinen , sellaisenaan toimiva yksikkö . Useimmiten botti on muita palveluita täydentävä osa , joka on sijoitettu verkkosivulle ohjaamaan käyttäjää tai täydentämään olemassa olevaa sisältöä . Tästä johtuen chatbotin käyttöä on saavutettavuuden näkökulmasta tarkasteltava kokonaisuutena muun sisällön kanssa – miten käyttäjä saapuu käyttämään bottia ja mihin käyttäjä mahdollisesti ohjataan botin toimesta . Jos botin sisältävällä sivustolla on puutteita saavutettavuudessa , voi tämä olla merkittävä este myös botin käytölle eikä chatbotin saavutettavuudesta ole iloa . Vastaavasti jos botti ohjaa käyttäjän sisältöön , joka ei ole saavutettava , ei botin antamasta informaatiosta ole käyttäjälle apua .
Kokonaisuutena verkkosivun saavutettavuus riippuu sivulla olevista elementeistä . Yleisesti botin taustalla olevan sivun tai sivuston ja sitä myötä myös chatbotin käytölle voidaan kuitenkin nimetä muutamia yleisiä ohjeita ja onnistumiskriteereitä , jotka pätevät sisällöstä huolimatta . Seuraavassa on nostettu näistä chat-käyttöliittymää ja botin taustalla olevaa sivua koskevista ohjeista ja onnistumiskriteereistä keskeisimpiä , jotka sivun kuin sivun olisi suositeltavaa täyttää . Tarkat kuvaukset onnistumiskriteerejä koskevista tapauksista löytyvät WCAG 2.1 -suosituksesta ja sitä täydentävästä dokumentaatiosta .
7 Tulevaisuuden älykkäät kuntoutuspalvelut