Lymfekreftbladet 2/2014 2/2014 | Page 9

I 2002 fikk 144 personer kreftdiagnose i Tromsø. Ti år etter, i 2011, fikk 320 personer samme beskjed.
Lymfekreftbladet nr 2 / 2014

Antall krefttilfeller doblet på ti år i Tromsø

I 2002 fikk 144 personer kreftdiagnose i Tromsø. Ti år etter, i 2011, fikk 320 personer samme beskjed.
Tekst og foto: Journalist Stian Saur
I tillegg er det flere og flere lever lenge med kreft og stadig flere overlever kreftsykdommen.
Da hjemmetjenesten i Tromsø kommune hadde dialogmøte på Linken i Forskningsparken var teamet hvordan de skulle sørge for at alle med kreft får like behandling.
Dialogmøtet ble til for å drøfte hvordan styrke kompetansen og øke kapasiteten i Tromsø kommunen innenfor kreftomsorg og lindrende behandling.
– Store utfordringer
– Kommunen har store utfordringer. Vi ser at kreftpasienter ikke får likt tilbud uavhengig av hvor de bor, forteller Nina Øien Paulsen.
Hun er kreftkoordinator i Tromsø kommune – ei prosjektstilling som lønnes av kommunen og Kreftforeningen, og nå har hun begynt å se på statistikk over antall med kreft.
Kreftsykepleier Renate Kristiansen, avdelingsleder Annie Skoglund og kreftkoordinator Nina Øien Paulsen var blant de på dialogmøtet.
Denne koordinatorstillingen har gjort at kommunen har kunnet gjøre en omfattende kartlegging som blant annet viser at kreftpasientene i kommunen ikke får likt tilbud.
– Dette, sammen med samhandlingsreformen og økningen av krefttilfeller gjør at vi ønsker å styrke kompetansen og systemet for å bedre møte denne utfordringen, forteller Nina Øien Paulsen.
Tallenes tale er tydelig. Flere og flere får kreft, men overlever.
Det gjør at de fire kreftsykepleierne i Hjemmetjenesten i Tromsø har mer enn nok å henge fingrene i.
2340 med kreft
De sist oppdaterte tallene fra kreftregisteret er fra 2011 over viser at da var det 2340 personer i Tromsø med kreft. 861 av dem hadde levd med kreft i mer enn ti år.
I de tallene er også alle dem som har blitt frisk av kreft. På dialogmøtet møttes alle Avdelingsledere og enhetsledere fagsykepleiere og kreftsykepleier i hjemmetjenesten for å sammen stake ut veien videre i forhold til hvordan de skal jobbe for å sikre best mulig og likt tilbud til alle kreftpasienter.
På neste møte i mai skal alle enhetslederne sammen bli enige om veien videre.
– Det er et veldig viktig, og spennende arbeid vi er i gang med for å sikre tilbudet til alle, sier Paulsen.
9