Lymfekreftbladet 2/2014 2/2014 | Page 21

Lymfekreftbladet nr 2 / 2014
– Takene får ikke styre
– Meditasjonen hjelper meg til å holde roen, og tankene får ikke lov til å styre så mye som de ellers ville gjort, sier Kari Strøm.
Hun var ferdig med behandling for lymfekreft for seks år siden, og har brukt meditasjon aktivt for å redusere stress både under og etter sykdommen.
– Jeg har lært å ta imot disse tankene slik Jon snakket om. De får lov til å bare komme og gå. Jeg kan i mye større grad velge hvilke tanker jeg vil konsentrere meg om, og jeg valgte å tenke at jeg skal bli frisk, sier hun.
En god idé?
Høyland stiller spørsmål ved om det å sitte stille for seg selv og slippe de negative tankene til er en god idé for mennesker som opplever at de sliter med vanskelige tanker rundt sykdommen, fremtiden og behandling.
– Man skulle tro at det ikke er noen god idé, men i forhold til annen stressmestring har dette vært et effektivt virkemiddel, sier han.
Ifølge ham er det å ha en diagnose og en alvorlig sykdom en stressfaktor i seg selv, som man må lære å leve med og akseptere. Det krever en omstilling, noe ikke alle klarer å takle.
– Vi har fått tilbakemelding fra grupper som gjennom meditasjon har blitt roligere, sover bedre og har færre muskelplager, forteller han.
– Viktig å kjenne på det negative
Leif Stokka har vært symptomfri fra prostatakreft i over tre år. Han brukte meditasjon som et hjelpemiddel da han var syk.
– Det er viktig å kjenne på de negative tankene også, men dessverre tror jeg det er mange som legger lokk på de følelsene, sier han.
Kari Strøm hovedstyremedlem i foreningen har tidligere hatt lymfekreft. Hun mener meditasjon har hjulpet henne med å kontrollere tankene sine
Høyland hadde selv prostatakreft for rundt 13 år siden. Ifølge ham var det å meditere en god hjelp i den perioden.
– Jeg var allerede vant til å slippe til alle tanker, både negative og positive, under meditasjon og jeg er veldig takknemlig for at jeg hadde den evnen da, sier han.
Stor interesse
– Vi vil skape møteplasser for mennesker som har kreft eller har hatt kreft, og for pårørende, sier rådgiver i Kreftforeningen i Stavanger, Margaret Telfer.
Hun forteller at det er stor interesse for meditasjon i forbindelse med sykdom.
– Det som er påvist vitenskapelig er at meditasjon har en effekt på hjerneaktivitet og blodtrykk, søvnkvalitet og at det er stressdempende, sier hun.
Både Leif Stokka og Kari Strøm mener at meditasjon hjalp dem da de var kreftsyke. Høyland forteller at meditasjon handler om å slippe til alle tanker.
– Det er ingen tanker som er forbudt i meditasjon. Man lar tanker som er stressende og negative komme, så observerer man tankene og lar dem gå etterpå. Man sier til seg selv at det er jo bare negative tanker, avslutter Høyland.
FATIGUE – hva er det og hvordan leve bedre med det?
Mange som er blitt behandlet for kreft sliter med økt trettbarhet, hukommelsesproblemer og konsentrasjonsvansker, fatigue. Du kan nå melde deg på kurs på Vardesenteret for å lære mer om fatigue og hvordan du kan leve bedre med dette.
Kursene er for pasienter, og deres pårørende og avholdes på Vardesenteret, Radiumhospitalet høsten 2012.
De har både heldags- og halvdagskurs.
www. vardesenteret. no
Vil du bli medlem i Lymfekreftforeningen?
Selv om vi allerede i dag synes vi er godt i gang med vårt viktige arbeid, trenger vi mange flere medlemmer for å bli en livskraftig forening. Kanskje du kjenner noen som må motiveres for å melde seg inn eller du vet om noen som enda ikke vet at vi finnes.
Du kan melde deg inn på vår nettside lymfekreft. no, bruke postadressen vår eller e-post: post @ lymfekreft. no Du kan også nå oss på telefon 22 20 03 90.
21