- Lokal Nyt -
Vandværket Ved gadekæret lå vort gamle vandværk . Vandet blev hentet op fra en kilde på marken bag Skovkildegård . Da vandet ikke kunne løbe hurtigere end kilden sprang , førte det hurtigt til vandmangel med udbygning i Vestermarken . Derfor blev vi tilsluttet Faaborg vandværk .
Om lørdagen hjalp vi præsten med at rive gangene og i øvrigt holde Lunden pæn til om søndagen når folk gik tur efter kirketid . Om eftermiddagen var der som regel kakao og friske boller inde hos hans unge kone , men hun havde jo også to tjenestepiger . Kirken var vi meget knyttet til da morbror Uldal var ringer og kirketjener , og far afløser . Stillingen var gået i arv fra oldefar som startede i 1892 og senere bedstefar fra ca . 1933 . Jeg var med til at skifte salmenumre og holde udkik ved bryllupper og begravelser . I tårnet startede jeg med at lære at kime som fireårig . Fra gammel tid havde vi i Svanninge en rytmisk kimning . Vi kimede ikke bare ding , ding , ding , men rytmisk ( for musikere : i 2 / 4 takt- og da en – og da to – og da en da og da to ). Ringe med klokken fik jeg lov til som elleveårig , men først at stoppe klokken som fjortenårig .
Næste hus : Brahesvej 30 Her boede en pæn ældre sygeplejerske ved navn Frk . Nørrelund . Hvem hun egentlig var ved jeg ikke , men da hun altid gik i sort tøj og snørestøvler kaldte bedstefar hende for Frk . ” Snørrelår ”.
Næste hus : Brahesvej 32 Her boede så vidt jeg husker Amalie og Laurits ” Slau / ter ” og Meta og Jens Hansen . Laurits var tidligere slagter og her lånte vi slagterstige og kar når der skulle slagtes . Meta og Jens var arbejdere men efter sigende meget sparsommelige og velstående . En datter og svigersøn ejede Hammerdalgård .
Skovkildegård På Skovkildegård boede Niels Poulsen med hustru . Det var en gammel slægtsgård , og i daglig tale sagde man ” oppe ved Vosserne ” – dette fordi , når broderen Hans ( farfar til Henrik Poulsen ) skulle fortælle noget hjemmefra , sagde han altid : hjemme hos vos . Niels var et ordensmenneske med alt på gården , og de havde den reneste kostald jeg nogensinde har set . Oltidsminde På Oltidsminde boede sognefoged Anders Ploug Larsen med kone og tre børn . Han var byens myndighedsperson , og varetog mindre politiopgaver som at udstede hundetegn m . v . Jeg kan huske at han engang hentede far og Uldal for hjælpe med en døddrukken landstryger . Han blev båret hjem på gården for at sove den ud . Hans tændstikker blev dog først konfiskeret .
Skerninglund – Skerninghøj I Skerninglund boede en familie til leje . Han var vist nok ansat i civilforsvaret . Vi børn legede tit i området , og når vi legede røvere og soldater brugte vi jættestuen som fængsel . Dengang var der en jernlåge for indgangen , som blev blokeret med en kæp . Det skete kun en enkelt gang , at vi glemte en fange ved legens afslutning . Enggården På Enggården boede Niels Jensen med hustru , søn og svigerdatter . I daglig tale Niels Budt , eller omme hos Budtens . På denne tid var hestene stadig i brug på gården , men man havde ikke mere travlt end at når man mødte sønnen Ove som var ved at pløje , blev der sagt prrrrh , piben blev stoppet og så fik man en god snak .
Svanninge gård På Svanningegård boede Niels Jørn Larsen med hustruen Ester og børnene Erhardt , Bent ( Basse ), Solveig ( Solle ), Mona ( Monse ) og Bjarne , ja her var der gang i kælenavnene . På marken her var der en ekstra boring til vandværket , men den blev lukket da den lå ved siden af møddingen .
Næste hus : Birkelundgård Her boede Marie og Kresten Birkelund med deres søn Frede som i dag ejer gården . Jeg kan huske , at min far og onkel Uldal tækkede længen ud mod vejen . Dengang var de fleste gårde heromkring tækket med langhalm , og jeg husker at Frede stod og rev negene fri for korn inden det skulle bruges .
Næste hus : Brahesvej 38 I huset ved det gamle gadekær boede Helga og Hans Stage . Om dagen var de grønthandlere med en lille butik og især i juletiden var der gang i butikken , da de var eksperter i julepynt , juletræer , kranse og dekorationer . I haven havde han et juletræ med lyskæde , og vi børn elskede at skrue en pære løs så han skulle ud og mærke efter på alle pærerne for at finde den rigtige . Hos dem var der mange ting at se på . I stuen var et stort akvarium med fisk , og i haven en stald med geder som vi gerne måtte klappe . Det gamle gadekær betragtede han lidt som sin ejendom , da han havde hegnet det ind som andegård .
Når klokken var 17,00 gik de med deres cykler til ” Dibidutten ” ( ispindefabrikken ) med sorterede ispinde på bagagebærerne . Her udgjorde de natholdet sammen med Poul ( Baron ) Hansen . Her på ispindefabrikken færdiggjorde de dagens produktion , stanset ud af den finer der stod og var kogt , og kom dem i tørretromler med parafin , fyrede m . v .
Hans var lidt af en vittig hund . Da ” Sorte Anna ” bekendtgjorde , at alle der kaldte hende dette ville blive meldt til politiet , døbte han hende straks Snehvide . Familien Hansen på Hjørnegården som ikke kunne lide navnet Raun , kaldte han oppe hos ” kragerne ”.
Fortsættes næste side …
23