La Marina Maresme La Marina Maresme Novembre | Page 19

NOVEMBRE DE 2017 LA MARINA 19

Mocadors al vent

blanes
La Sala Maria Luisa García Tornel de l ’ Ajuntament de Blanes ha allotjat una exposició que aplegava alhora , el desig per trencar estereotips i l ’ atractiu pels sentits que significa l ’ art de la imatge . Presentada amb el títol Mocadors al vent , parla sobre l ’ experiència viscuda per quatre dones unides per la superació d ’ un càncer de mama .
El què en un principi es van plantejar com un joc , una teràpia molt íntima , van decidir mostrar-la al món en una mateixa continuació d ’ aquesta pròpia decisió , compartint amb tothom qui vulgui el què han après . En definitiva , un cant a la bellesa de la vida al qual la Noèlia , les dues Sílvia i la Uli hi posen cara , però que ben bé podríem ser qualsevol de nosaltres .
« Les protagonistes que han lluitat per superar el càncer de mama són la Noèlia , les dues Sílvia i la Uli »
Les quatre dones es van conèixer durant les sessions de quimioteràpia a l ’ Hospital Comarcal de Blanes , arran del diagnòstic d ’ aquesta malaltia . Recorden que van arribar amb molta por , ignorant tot el que podia passar i , sobretot , carregades de preguntes sobre l ’ afectació del tractament : marejos , pèrdua de cabell , repercussió en la feina , en el dia a dia ... Un munt d ’ interrogants que afegia incertesa a la seva situació .
Expliquen que es va crear entre elles un vincle màgic que va
Mocadors al vent a la Sala García-Tornel . Foto Aj . Blanes
ajudar-les a afrontar la malaltia i a donar-se mutu i còmplice suport . La força que va sorgir les va contagiar de l ’ optimisme necessari , unides alhora pel desig compartit de trencar barreres i fer oblidar els estigmes que van associats al càncer de mama . Un altre objectiu comú que les va unir va ser les ganes de passar-s ’ ho bé i mostrar-se al món en positiu abans que despertar la pena o la commiseració .
Seguint aquesta fita , va sorgir la idea de fer una sessió fotogràfica que recollís en imatges totes aquestes vivències . Per això , han comptat amb la col · laboració dels fotògrafs Jordi Masbernat i Josep Salip , que s ’ han encarregat de treure la part més artística i fotogènica de les quatre dones . Ho van fer a través de tres sessions diferents , una de les quals la van fer a l ’ emblemàtic castell de Sant Joan .
No es tractava de ser més o menys presumida , de sortir més o menys afavorida , sinó de la valentia de mostrar-se amb i sense el mocador , com un símbol d ’ esventar tot el negatiu que s ’ associa amb el càncer de mama . Tampoc se li treu importància , perquè es tracta d ’ un procés dur i difícil de superar , però li han volgut treure el dramatisme i la càrrega negativa que sovint associa la malaltia amb la mort .
« Les quatre dones es van conèixer durant les sessions de quimioteràpia a l ’ Hospital Comarcal de Blanes »
Una de les qüestions que també ha emocionat aquestes dones intrèpides ha estat que des del minut zero en què es van proposar tirar endavant el projecte s ’ han trobat amb l ’ oferiment de col · laboracions per tot arreu . Així , a banda de l ’ equip de fotògrafs , també han comptat amb Xavi Garriga , de l ’ Escola d ’ Art de Sabadell ; la psicòloga Mariona Riera ; Susanna Martín i Pepa Sánchez , que han dissenyat el cartell ; i el suport de coordinació d ’ Angie Rota . yy

Exposició sobre el Voluntariat per la llengua

Formació de les entitats locals

lloret de mar
Aquests dies es pot visitar l ’ exposició “ A Lloret , sumem en català amb el Voluntariat per la llengua ”. Es tracta d ‘ una exposició fotogràfica que ens endinsa al
Parella lingüística i fotògrafa a l ’ exposició
programa del Voluntariat per la llengua a partir de les impressions d ‘ algunes parelles lingüístiques de Lloret de Mar .
L ‘ exposició , elaborada per l ’ Oficina de Català de Lloret de Mar , del Consorci per a la Normalització Lingüística , amb la col · laboració de l ’ Ajuntament de Lloret de Mar , convida a fer un viatge visual a través de l ‘ objectiu de set fotògrafs que han col · laborat desinteressadament en l ‘ exposició : Maria A . Comas , Jordi Triadó , Esteve Utset , Agustí Viader , Àngels Torres , Paco Membrives i Lázió Balassa .
Les imatges de dotze parelles lingüístiques , fetes en llocs emblemàtics de Lloret , expressen la complicitat que es crea entre voluntaris i aprenents , i reflecteixen la riquesa de l ‘ experiència del VxL . Tot plegat apropa a un món que gira al voltant de les vivències entre cultures diferents . El nexe : el català .
L ’ exposició es podrà visitar fins al 24 de novembre en l ’ horari
d ’ obertura habitual de la Biblioteca Municipal .
Voluntariat per la llengua
Voluntariat per la llengua ( VxL ) és un programa per practicar català a través de la conversa . Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari , que parla català fluidament , i un aprenent , que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa .
El VxL ofereix dues modalitats : presencial ( les parelles han d ‘ assistir al lloc de trobada que hagin acordat ) i virtual ( les parelles fan les trobades per mitjà d ‘ Internet , a través de plataformes de videoconferència ).
El programa va néixer l ’ any 2003 i ja hi han passat més de 110.000 parelles . És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l ’ Aran , Perpinyà , Andorra , el País Valencià , les Illes Balears i , també , a Bolzano ( Itàlia ) i Flandes ( Bèlgica ). yy
blanes
L ’ Ajuntament de Blanes ha impartit un curs formatiu gratuït dissenyat i adreçat especialment a les associacions del municipi , organitzat a través del Departament de Participació Ciutadana . Es tracta de la primera experiència que es fa en aquest àmbit , i tot i ser novetat , ja ha estat tot un èxit de participació .
Al llarg de les tres sessions de que constava , es van abordar aspectes bàsics i comuns , pensats perquè siguin el màxim d ’ útils per a tothom . En la primera sessió
Primera sessió de treball . Foto Aj . Blanes
es va impartir el marc normatiu i el règim de funcionament comú a totes les associacions , mentre que en la segona , es va parlar sobre fiscalitat relacionada amb les entitats .
A la darrera jornada , es va programar una sessió pràctica per aprendre a dissenyar i gestionar projectes individuals o conjunts , entre vàries associacions .
En aquesta primera experiència de formació , totalment gratuïta , hi han participat membres d ’ una trentena d ’ entitats . yy