anımsatmaya yarayabilir ancak . Benim yaptığım da bu . Yoksa tek başına hiç kimse dile yön verme gücüne sahip değildir . Her dile o dili konuşanların sahip çıkması gerek . Bu kapsamda gençlerin görevi de
saygı göstermeyenin kendisine saygısı yok demektir . Bu kişi yazar ya da şairse bu durumda yapabileceği en iyi şey , yazmaktan vazgeçmesi olabilir ancak .
4 . Türk Dil Kurumu ’ nun çalışmalarını değerlendirir misiniz ? dillerini başka dillerin boyunduruğu altına sokmamak , kendileri için istedikleri özgürlük ve bağımsızlığı dilleri için de istemek … Çünkü dillerin de hem özgür olmaya hem de bağımsızlığa ihtiyacı var . Bu ihtiyacı yerine getirecek olanlar da gençlerden başka kim olabilir ?
3 . Günümüzün yazar , şairlerine yapabileceğiniz eleştiriler nelerdir ? Sizce bugünün yazarları dil açısından iyi bir örnek teşkil eder mi ?
Yazar ve şairler de halkın konuştuğu , toplumun iletişimini sağlayan dilin içindeler . Bu dilin sözcükleriyle yazıyorlar ; bu dilin sözcükleriyle düşünüyorlar . Kısacası , toplumun diline ne oluyorsa onların diline de o oluyor . Dildeki kirlenmeden bağımsız hareket etmeleri söz konusu değil . Ancak onlardan beklentimiz , Türkçeyi kullanmakta gösterilen umursamazlığı göstermemeleri . Bütün işlerini dille , dil üzerine , dilin içinde görebileceklerinin bilincinde olmalarını beklemek en doğal hakkımız . Çünkü anlatılacak olan , ne kadar önemli , ne kadar büyük , ne kadar olağanüstü olursa olsun dille , sözcükler kullanılarak anlatılabilir ancak . Her insan gibi yazar ve şairler de en iyi kendi anadillerinde düşünür , hayal kurar , kurgu yaparlar . Anadiline
Şu anda içinde bulunduğumuz durum , ortam , koşullar Türk Dil Kurumunun birçok görevi üstlenmesini gerektiriyor . Kurum bu görevlerini yerine getiriyor mu ? Bu soruya “ Evet ” yanıtını vermek çok zor . Sözgelimi Türkçe için bir tehlike hemen kapımızın önünde durmakta . İlkokullara konması düşünülen Arapça dersi Türkçeyi yeniden Arapça sözcüklerle doldurmaya aday görünüyor . Dünyanın egemen gücü ABD ’ nin dili olarak bütün ülkelere dayatılan İngilizceden dilimize sözcük aktarmanın önüne henüz geçememişken yeniden bir Arapça saldırısı Türkçeyi geri dönülmez biçimde hırpalayabilir . Bunun önlemini şimdiden alma görevi elbette TDK ’ nindir . Hiçbir dile karşı değiliz . Arapça öğrenmek isteyen de öğrensin ama okullarda öğretilmesi , Arapçanın arkasına devlet desteğini alarak Türkçeye saldırması anlamına gelir ki TDK ’ nin karşı çıkması , önlemek için elinden geleni yapması gereken bir durumdur .