Kuntoutuksen ohjaaja 2/2024 | Page 16

Artesaanin ura jäi taakse, kun polkuni vei pajalaisesta palkkatuettuun työhön ja opiskelujen kautta ohjaajaksi. Nykyisessä työssäni hyvinvointi- ja liikuntapajan ohjaajana yhdistän luovat menetelmät ja monipuolisen työnkuvan osallistujien tukemiseen.

Oma polkuni kuntoutuksen ohjaajaksi alkaa työpajatoiminnasta. Alkuperäiseltä koulu- tukseltani olen kuva-artesaani, mutta päätoiminen yrittäjyys ei mahtunut tulevai- suuden suunnitelmiini. Hakeuduin työpaja- toimintaan kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla työpajalla oli tarkoitus opetella valo- ja videokuvausta, mutta taustani takia päädyin olemaan enemmän muiden apuna ja opettamassa. Toisella kerralla työpajalla harjoiteltiin erätaitoja. Tämän jakson aikana suoritin luonto- ja elämysohjauksen osatutkinnon. Olin aiemmin tehnyt ohjaajan työtä pääsääntöisesti vain kesäisin lasten ja nuorten parissa. Oman työpajaohjaajani toimesta hakeuduin palkkatukityöntekijäksi Jyväskylän Valo-Valmennusyhdistykselle.

Valo-Valmennusyhdistys ry tukee haavoit- tuvassa asemassa olevia ihmisiä edistämällä heidän työllistymistään, hyvinvointiaan ja osallisuuttaan. Yhdistys korostaa asiakas- lähtöisyyttä, vastuullisuutta ja inhimillisyyttä, ja Jyväskylän toimipisteissään se keskittyy erityisesti kuntouttavaan työtoimintaan. Osallistujat asettavat tavoitteensa itse, ja henkilöstö tukee heitä niiden saavuttamisessa.

Palkkatukijaksollani toimin apuohjaajana Viestintäpajalla, jossa ohjasin mm. valo- kuvausta, graafista suunnittelua ja kuva- taidetta. Jakson aikana minua kannustettiin hakeutumaan ammattikorkeakouluun. Opis- kelu Jamkissa auttoi yhdistämään käytännön kokemukseni teoreettiseen osaamiseen. Opin ohjaajana toimimisen periaatteista ja palvelujärjestelmän rakenteista. Harjoittelu- jaksojen kautta sain arvokasta kokemusta asiakastilanteista ja verkostoiduin alalla.

Pajalaisesta ohjaajaksi

Mari Tamminen. Kuva: Ida-Maria Toivainen

16