Sosiaalinen kuntoutus on sosiaalityön ja sosiaalioh- jauksen keinoin annettavaa tehostettua tukea sosiaa- lisen toimintakyvyn vahvistamiseksi, syrjäytymisen ehkäisemiseksi ja osallisuuden lisäämiseksi. Sosiaali- huoltolain mukaan sen järjestämisvastuu kuuluu hy- vinvointialueelle pitäen sisällään esimerkiksi sosiaa- lisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittämis- tä, kuntoutusneuvontaa- ja ohjausta, elämänhallin- nan tukemista ja ryhmätoimintaa.
Laura Hintikan urapolku kulki tarjoilijasta lähihoita- jaksi ja siitä kuntoutuksen ohjaajaksi vuonna 2021. Laura on työskennellyt nyt hyvinvointialueen itäisen alueen aikuisten sosiaalipalveluissa sosiaalisen kun- toutuksen ohjaajana reilut 2 vuotta. Laura kuvailee pienen pohdinnan jälkeen työtänsä vaihtelevaksi, mielekkääksi ja leppoisaksi.
- Työtehtävät voivat olla konkreettista arkielämän taitojen opettelua, päihteettömyyteen tukemista, omaan asuinympäristöön tutustumista, lenkillä tai kaupassa käymistä, monialaisiin palavereihin osallis- tumista, laskujen maksamista, tukien hakemista, jul- kisten palveluiden käyttämistä yhdessä, ryhmän vetä- mistä ja keskustelua tavoitteiden suunnassa edistymi- sestä sekä asiakkaille tärkeistä asioista. Uutena vas- tuutehtävänä teen palvelutarpeen arviointeja ja pal- velujen koordinointia kuntapaikalle siirtyvien maa- hanmuuttajien kanssa.
Juttelimme sosiaalisen kuntoutuksen kehittämis- työstä. Hyvinvointialueelle siirtymisen jälkeen on kannustettu kehittämään sosiaalista kuntoutusta vapaasti. Ryhmätoiminnan jatkuminen ja laajenemi- nen muihin kuntiin hyvinvointialueella olisi merki- tyksellistä. Väentupa Ry:n osallisuushankkeen kanssa yhteistyön jatkamisesta on keskusteltukin. Sosiaali- sen kuntoutuksen palveluja ja käytänteitä tulisi ke- hittää julkisen ja kolmannen sektorin sekä asiakkai- den kanssa yhteistyössä.
- Sosiaalisen kuntoutuksen tulisi olla yhtä tärkeää kuin esimerkiksi lääkinnällisen tai ammatillisen kun- toutuksen. Hyvinvointialue on järjestänyt työpajoja, joiden tavoitteena on ollut luoda yhteinen näkemys ja ymmärrys monialaisessa yhteistyössä, mitä sosiaali- nen kuntoutus tarkoittaa meillä hyvinvointialueella. Tämän vuoden puolella myös ryhmätoiminta on alka- nut osana sosiaalista kuntoutusta.
Lisäksi osallistuin alkuvuonna THL:n sosiaalisen kun- toutuksen toimintamallin pilottihankkeeseen, jonka tuloksia hyödynnetään hyvinvointialueen sosiaalisen kuntoutuksen kehittämiseen yhteistyössä asiakkaiden kanssa. Syksyllä startattiin opiskelijan kanssa luonto- ja kierrätysteemainen ryhmätoimintajakso yhteistyös- sä sosiaali- ja terveysministeriön järjestörahoituksella toimivan osallisuushanke OsaXin kanssa.
Miksi sosiaalinen kuntoutus on tärkeää?
- Sen tavoitteena on ehkäistä laitoskuntoutukseen siirtymistä. On tärkeää, että on olemassa matalan kynnyksen sosiaalipalvelua. Joillakin asiakkailla ei
ole elämässä mitään muita sosiaalisia kontakteja kuin sosiaalisen kuntoutuksen ohjaaja. Eräs asiakas sanoi sosiaalisen kuntoutuksen päätyttyä liikuttuneena mi- nun olevan paras ihminen koko Laukaassa. Se on jää- nyt mieleen.
Lauraa motivoi työn vaihtelevuus, joustavuus ja oma- ehtoisuus. Jokainen päivä on erilainen, saa kehittää omaa työnkuvaa ja luoda kalenterinsa itselle sopival- la tavalla. Laura kertoo naurahtaen parasta työssään olevan tietenkin ruokatauot. Myös sujuva ja merki- tyksellinen yhteistyö muiden tahojen kanssa, työka- verit ja kävelylenkit asiakkaiden kanssa piristävät päivää.