Kuntoutuksen ohjaaja 2/2023 | Page 13

13

IPS – Sijoita ja valmenna! -kehittämishanke vahvistamassa mielenterveyskuntoutujien työllistymistä

Tutkitusti tehokas tapa työllistymisen tueksi ja hyvinvoinnin sekä osallisuuden vahvistumiseen

IPS-toimintamallin vaikuttavuudesta on saatu roh- kasevaa tutkimustietoa työllistymisen, hyvinvoin- nin ja kustannusvaikuttavuuksien näkökulmista. Eurooppalaisissa tutkimuksissa 37 % palvelussa olleista on työllistynyt ja Yhdysvalloissa jopa 60 %. Kehittämishankkeessa toteutetaan myös arviointi- tutkimusta, johon alueelliset kokeilut keräävät tie- toa palvelusta.  IPS-työhönvalmennus on tarkoitus juurruttaa ja levittää pysyväksi toimintamalliksi in- tegroituna psykiatrisen hoidon ja kuntoutuksen yh- teyteen hyvinvointialueille.

IPS-työhönvalmennus vastaa myös Kuntoutuksen uudistamiskomitean ehdotukseen (2017) mielen- terveyskuntoutujien osalta, pitkäaikaistyöttömien työkyvyn huolehtimisesta ja kuntoutuspalveluiden tarpeiden seuraamisesta. Ammatillisen kuntoutuk- sen kentällä IPS-toimintamalli tuo asiakkaalle mah- dollisuuden paitsi yksilölliseen työllistymiseen liit- tyvään tukeen, myös onnistumisen kokemuksiin ja osallisuuden kasvamiseen omassa elämässään, työ- yhteisössä sekä yhteiskunnassa.

·       IPS – Sijoita ja valmenna! -kehittämishankkeen toiminta-aika on 1.5.2020–31.12.2024

·       Hanke toteuttaa osaltaan Kansallista mielenterveysstrategiaa

·       Lyhenne IPS tulee englannin kielen sanoista Individual Placement and Support

·       Sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla on hankkeen strateginen johtaminen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos koordinoi hanketta

·       Alueelliset kokeilut 2023–2024 ovat osana Suomen kestävän kasvun (RRP) ohjelmaa Keski-Suomen, Keski-Pohjanmaan, Varsinais-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjanmaan ja Kainuun hyvinvointialueilla

·       Hanketta rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö ja EU:n Next generation palautumistukiväline (RRF)

·       Lähteet ja lisätietoja: Keski-Suomen hyvinvointialue IPS-työhönvalmennus, IPS – Sijoita ja valmenna! -kehittämishanke, IPS – Sijoita ja valmenna! ohjelma, IPS -Sijoita ja valmenna! -toimintamallin soveltamisen mahdollisuudet Suomessa, Selvitys sijoita ja valmennamallin (IPS-mallin) tuloksista

Teksti: Satu Pasanen, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

Kuva: Sampsa Nyyssönen

Työntekijöiden kommentit

”Sairaudesta, oireista, haasteista ja estävistä teki- jöistä huolimatta jokaisessa ihmisessä on jotain toi- mivaa. Ne tulee vain löytää. Tärkeintä on aina se, et- tä asiakas on itse motivoitunut oman elämänsä suunnittelussa ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääntymisessä.”

- Minna Pakkanen IPS-työhönvalmentaja

”Työhönvalmennus on asiakkaan ja työhönvalmen- tajan yhteinen prosessi, jossa yksilöllisellä ohjauk- sella ja tarpeen mukaisella tuella päästään hyvään lopputulokseen. Asiakkaan vahvuuksien tunnista- minen, jo olemassa olevan osaamisen käyttöön saa- minen ja oma motivaatio työllistyä ovat ensiarvoi- sen tärkeässä roolissa IPS-työhönvalmennuksen prosessissa.”

- Jenna Lahti IPS-työhönvalmentaja

Asiakkaan kommentit

Millaisena olet kokenut IPS-työhönvalmennuksen? ”Hyödyllisenä ja opettavaisena. Ammatillinen profi- lointi oli hyvä, esim. cv:n tekeminen oli helpompaa. Helpompaa löytää vahvuuksia ja kehittämisenkoh- teita itsestään. Ajankäyttö oli hyvää ja se oli hyödyl- listä.”

- IPS-työhönvalmennuksen asiakas