12
Osatyökykyisten työllistymistä edesauttavat pal- velut ovat olleet viime aikoina kehittämiskohteina useissa kansallisissa ja paikallisissa hankkeissa. IPS – Sijoita ja valmenna! -toimintamallin tarkoitus on edistää mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden asiakkaiden (18–64 v.) työmarkkinoille pääsemistä, palaamista ja työssä pysymistä. Tällä tuetun työl- listymisen, laatukriteereihin perustuvan IPS-työ- hönvalmennuksen mallilla etsitään asiakkaiden o- saamista, voimavaroja sekä kiinnostuksen kohteita vastaavia työpaikkoja.
Toimintaa rakennetaan monialaisessa yhteistyössä
IPS-kehittämishanke käynnistyi Keski-Suomen hy- vinvointialueella (Jyväskylässä ja Laukaassa) vuo- den 2023 alussa, jolloin myös hyvinvointialueet a- loittivat toimintansa. Hankkeen aikana on kehitet- ty yhteistyötä mielenterveyden hoitoa ja kuntou- tusta toteuttavien palvelu- ja hoitotahojen kanssa. Tämä on tuottanut hyvää tulosta, ja IPS- työhönval- mentajat ovatkin mukana säännöllisesti Jyväsky- lässä psykiatrian erikoissairaanhoidon ja mielen- terveys- ja päihdekuntoutuspalveluiden sekä Lau- kaan mielenterveys- ja päihdekuntoutus- palvelui- den työryhmien tapaamisissa. Yhteistyötä tehdään myös hoitotahojen henkilökunnan kanssa yksittäi- sten asiakkaiden työhönvalmennuksen edistämi- seksi. Nämä kiinteät, yhdessä sovitut yhteistyön toimintatavat ovat IPS-toimintamallin vaikuttavuu- den kannalta avainasemassa.
Palveluun pääsyn kriteerit ovat kuntoutujan oma motivaatio työllistyä ja hoitosuhde psykiatrian puolelle. Työllistymisen tuen vaiheet IPS-toiminta- mallin mukaisesti ovat palveluun sisäänotto, si- touttaminen, ammatillinen arviointi, nopea työn etsintä, työhönvalmennus ja työnaikainen tuki. IPS-toimintamalliin sisältyy asiakkaan hoitotahon kanssa tehtävän yhteistyön lisäksi tarvittava ver- kostojen ja työnantajien kanssa tehtävä yhteistyö. Työnantajien kanssa tehtävään yhteistyöhön voi kuulua mm. työntekijän työtehtävien muokkaami- seen tarvittavaa ohjausta ja tukea, työyhteisön tu- kemista ja ohjausta työllistämistä auttavien tukien hakemisessa.
Keski-Suomen hyvinvointialueen IPS-tiimiläisiä REKRY – messuilla 2023 Jyväskylän Paviljongissa kertomassa IPS-työhönvalmennuksesta työnanta- jille. Kuvassa vasemmalta oikealle, Jenna Lahti (työhönvalmentaja), Sampsa Nyyssönen (projekti- päällikkö, työhönvalmentaja) ja Satu Pasanen (työ- hönvalmentaja, kuntoutuksen ohjaajaopiskelija). Tiimiin kuuluu lisäksi Minna Pakkanen (työhönval- mentaja).