Kuntoutuksen ohjaaja 2/2023 | Page 10

10

Keski-Suomen hyvinvointialueella, Jyväskylässä ai- kuisten sosiaalipalveluissa, työllisyyttä edistävät palvelut -tiimissä työskentelee sosiaaliohjaaja Kat- ri Kaisto. Hänen lisäksi tiimissä on tällä hetkellä 5 sosiaaliohjaajaa, 2 sosiaalityöntekijää, 2 työkyky- koordinaattoria ja terveydenhoitaja, sekä laskutuk- sia hoitava sosiaaliohjaaja.  Kaisto on pitkän linjan asiantuntija työllisyyden edistämisen saralla ja täl- lä hetkellä hän työskentelee kuntouttavan työtoi- minnan ja TYP eli työllisyyttä edistävän monialai- sen yhteispalvelun parissa. Hänellä on noin 120 kuntouttavan työtoiminnan asiakasta ja yhteensä noin 250 asiakasta, jotka ovat TYP- järjestelmässä.  Työllisyys on jatkuvassa murroksessa ja päättäjät haluavat työttömyyslukuja alaspäin.

 

− Muutokset ovat väistämättömiä tällä alalla ja ne tulevat pienelläkin varoitusajalla. Itse suhtaudun niihin positiivisesti, on hienoa nähdä eri siirtymiä ja olla niiden kehittämisessä mukana.

 

Tällä hetkellä työttömien henkilöiden asioita hoi- tavat TE-palvelut, työllisyyden kuntakokeilu, Kela ja hyvinvointialue.

 

− Uusien TYP-asiakkaiden ohjautuminen aikuisten sosiaalipalveluihin Jyväskylän osalta on toteutunut uuden käytännön mukaan 1.9.2023 alkaen palve- lutarvekartoituksella/ suunnitelman laatimisella työllisyyspalveluiden ja aluesosiaaliohjauksen kanssa yhteistyössä. Jos palvelutarpeen arvioinnis- sa todetaan kuntouttavan työtoiminnan tarve, il- man erityistä sosiaalityön tukea, ohjautuu asiakas työllisyyttä edistävät palvelut -tiimiin. 

 

 Asiakkaan palvelutarve ratkaisee, kuka ottaa koko- naisvastuun asiakkaan ohjauksessa. Tärkeää on, et- tä pystytään tarjoamaan oikeita palveluita oikeaan aikaan moniammatillisessa tiimissä.  Jos asiakkaalla on kuntoutuksen tarvetta niin asiantuntijat ottavat yhteyttä Kelan kuntoutuksen asiantuntijaan ja sit- ten yhdessä pohditaan, hyötyisikö asiakas esimer- kiksi ammatillisesta kuntoutuksesta tai vaikka tar- vitseeko hän terveyspalveluita. 

Kaisto harmittelee, että asiakas joutuu jonoon, mutta tällä hetkellä ei ole muuta mahdollisuutta, koska monialaisia yhteispalvelun asiakkaita on yhdellä hyvinvointialueen työntekijällä aivan liian paljon. Ennen hyvinvointialueen alkamista kun- touttavan työtoiminnan asioita hoidettiin pääasias-

sa työllisyyspalveluissa, jossa työntekijäresurssi kuntouttavan työtoiminnan osalta oli huomatta- vasti suurempi, kuin nyt hyvinvointialueen, työl- lisyyttä edistävät sosiaalipalvelut -tiimin kokonaisuus.   

 

− Valitettavasti tällä hetkellä kuntouttavan työtoi- minnan jonossa on henkilöitä jopa viime keväästä asti. Resursseja on pyydetty, mutta niitä on haas- tavaa saada. Onneksi lokakuun alusta saimme yh- den henkilön purkamaan jonoja määräaikaisella työsopimuksella. Toivoisin, että jokaiselle asiak- kaalle olisi tarvittavat resurssit, koska työttömille on olemassa paljon mahdollisuuksia, kunhan hän vain pääsee oikealle palvelupolulle. Harmitusta minulle aiheuttaa se, että aina en pysty resurssipu- lan vuoksi tekemään työtäni niin hyvin kuin haluai- sin.

 

Hyvinvointialue on tuonut paljon hyviä muutoksia kuten yhteisiä palvelupolkuja ja lisäksi työtä pyri- tään tekemään paremmin ja joustavammin. Iso TE- palvelu-uudistus tapahtuu vuoden 2025 alussa, jolloin työllisyyden palveluiden vastuut siirtyvät kaupungeille, samalla työllisyyden kuntakokeilut loppuvat. Myös TYP-laki muuttuu, tarkemmat tie- dot saadaan myöhemmin. 

 

− Onneksi uusia koulutuksia tulee ja kun yhdessä kehitetään ja rakennetaan ja työkuvat selkeytyvät, niin pystymme tarjoamaan asiakkaalle parasta pal- velua. Tärkeää on myös muistaa huolehtia omasta itsestään, jotta hektisessä työssä jaksaa.  Toivoisin kuitenkin, että työllisyyttä edistettäisiin vieläkin e- nemmän sosiaalipalveluilla ja heidän asiakasmää- räänsä säätelisi joku laki tai edes johto.

Teksti: Maia-Noona Karukannas, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

Maia-Noona Karukannas, Kuntoutuksen ohjaaja opiskelija

Työllisyyden edistämisen palvelut murroksessa