Kuntoutuksen ohjaaja 1/2025 | Page 22

Kokemusasiantuntijat osallistuvat lisäksi palveluiden suunnitteluun ja kehittämiseen. He ovat mukana kommentoimassa esimer- kiksi hyvinvointialueen verkkosivujen palvelu- ketjuja, jotta tieto olisi mahdollisimman selkeää ja ymmärrettävää. Asiakasnäkökulma näkyy esimerkiksi siinä, että päivystyksessä termi "triage" korvattiin suomenkielisellä "ensiarvio" kokemusasiantuntijan palautteen pohjalta.

Toimintaan kuuluu myös ryhmämuotoista vertaistukea, jossa läheiset – esimerkiksi päihteidenkäyttäjien vanhemmat – voivat kokoontua turvallisessa ilmapiirissä. Ryhmissä jaetaan arkea, oivalluksia ja voimavaroja. Monille osallistujille juuri muiden saman- kaltaiset kokemukset tuovat suurimman avun ja lohdun. Ryhmistä voi syntyä myös oma- ehtoisia vertaistukiverkostoja.

Ohjautuminen läheisten vastaanotolle tapah- tuu hyvinvointialueen mielenterveys- ja päih- depalveluiden yhteisestä numerosta. Psyki- atrinen sairaanhoitaja arvioi tilanteen ja voi ohjata henkilön kokemusasiantuntijan vas- taanotolle. Myös päihdehoitajat voivat tehdä ohjauksia, tukena käytetään esimerkiksi terapianavigaattoria. Kokemusasiantuntija ei ole hoitaja vaan rinnallakulkija, joka tarjoaa samaistuttavaa tukea omasta kokemuksesta käsin.

Toiminta perustuu ajatukseen, että läheiset tarvitsevat tukea ajoissa, ennen kuin omat voimavarat ehtyvät tai oma hyvinvointi alkaa kärsiä. Lähtökohtana on ymmärtää läheis- riippuvuuden vaikutukset ja tarjota konkreet- tista tukea tilanteisiin, joissa henkinen kuormitus voi olla suuri. Tavoitteena on ennaltaehkäistä uupumusta ja tarvetta ras- kaammille palveluille myöhemmin.

22

Koordinaattori Annukka Harjula kertoo kokemusasiantuntijoiden vastaanottotoiminnasta, joka on tukena mielenterveys- ja päihdesairauksien keskellä elävien läheisille.

 

Annukka Harjula, koordinaattori

Läheisten vastaanotto - varhaista tukea oikeaan aikaan

Keski-Suomen hyvinvointialueella vastaanotto- toiminta läheisille tuo tärkeän lisän mielenterveys- ja päihdepalveluiden rinnalle. Kokemusasiantuntijat toimivat matalan kynnyksen tukena henkilöille, joiden läheinen kärsii psyykkisistä- tai päihdeongelmista. Vastaanotolla voi puhua luottamuksellisesti, tulla kuulluksi ja jakaa kokemuksia ilman pelkoa leimatuksi tulemisesta.