17
Kuvassa Veera koiransa kanssa.
" TATU on ollut tosi hyvä erilaisuutta kokeneille nuorille. On ollut myös tosi kiva, kun kaikki hyväksyy toiset sellaisena kuin on, joka ei oo itsestään selvää. "
TATU:n nuoren jäsenen ja äidin näkökulma
– Olen 19-vuotiaan nuoren äiti. Lapsen sai- rastuessa jäin kotiin. Kohdallani se tarkoitti uudelleenkouluttautumista, jotta voisin suun- nitella itse työtäni joustavammin. Myös kotona tehtiin muutostöitä ja auto jouduttiin vaihtamaan sopivaksi, jotta omalla autolla kulkeminen olisi mahdollista.
Äidin näkökulma
Äiti kokee terveyspalveluiden toimineen pääasiassa hyvin ja vastanneen lapsen ja perheen palvelutarpeeseen. Kuntoutusvas- tuun ollessa vielä lasten ikäryhmässä asiat sujuivat paremmin. Apuvälinehuolto olisi voinut toimia aktiivisemmin arviointien ja uusien apuvälineiden saamisen osalta. Äidin mukaan apuvälineasiat ovat jääneet pitkälti läheisten varaan.
Palvelujärjestelmän tuki
"Koen, että kokonaisvaltainen ote tervey- denhuollon puolella järkkyi siinä hetkessä, kun ammattilaiset vaihtuivat. Se olisi ollut merkityksellistä, että läheisenä ei olisi tarvinnut ottaa niin paljoa vastuuta asioista. "
Nuoren siirryttyä aikuisten palveluihin he ovat viimein saaneet oman kuntoutus- ohjaajan yhteyshenkilöksi. Sosiaalipalvelui- den saatavuus on ollut vaihtelevaa. Sote- muutos ja uusi hyvinvointialue aiheuttivat etenkin alkuvaiheessa haasteita. Äiti on joutunut taistelemaan, jotta nuori on saanut tarvitsemansa palvelut.
– Tällä hetkellä nuori opiskelee toisella paikkakunnalla ja käy lapsuudenkodissa aina silloin tällöin. Kotona ollessa palvelun- tuottajan työntekijät huolehtivat nuoresta valveillaoloaikana. Olemme sopeutuneet tilanteeseen – ei tosin ole ollut muita vaihtoehtojakaan.
Äidin mukaan samantyyppisessä tilanteessa olevia perheitä on paljon. Hän kokee saaneensa vertaisilta tukea jaksamiseen. Toiminnanohjaajilta on myös saanut tietoa, joka muualta ei ole ollut saatavilla. Yhdistyksen toiminnassa koko perhe tulee huomioiduksi. Äiti kokee, että sisarellekin vertaistuki on ollut äärimmäisen tärkeää ja se on auttanut tunne-elämän kehittymisessä positiivisesti.
Nuoren näkökulma
Veera on kokenut yhdistyksen tarjoaman vertaistuen hyväksi. Se tarjoaa mahdolli- suuden tavata saman kokeneita nuoria, joilla voi olla esimerkiksi samanlaisia apuvälineitä käytössään. Se antaa perspektiiviä omaan tilanteeseen.
Veera on 18-vuotias ja asuu Ruovedellä. Hänellä on aivokasvaimen jälkitila. Veera on osallistunut TATU:n etätapaamisiin ja ollut yhdellä kurssilla. Myös äiti osallistui kurssille ja Veera koki sen lisänneen turvalli- suudentunnetta. Nyt Veera harkitsee myös kesäleirille osallistumista.
TATU:n toiminta
" Vertaisilta saa voimaa ja ymmärrystä siihen ettei ole yksin ."
" Olen saanut rohkeutta toimia sellaisena
kuin olen. "
Teksti: Saila Ollila, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija