Kuntoutuksen ohjaaja 1/2024 | Page 15

arviointiin soveltuvat arviointimenetelmät, ICF:n hyödyntäminen arvioinnissa, apuvälinetarpeen ja ympäristön esteettömyyden arviointi, motivoiva haastattelu, ratkaisu- ja voimavaralähtöinen lähes- tymistapa. Ja mitä kaikkea vielä! Koen saaneeni koulutuksesta juuri sellaista oppia, jota pystyn soveltamaan käytännön työelämässä.

 Päivikki haluaa jatkuvasti kehittää palvelujaan ja innovoida uutta. Yhtenä ajankohtaisena ja tärkeä- nä asiana he haluaisivat nostaa paremmin tietoi- suuteen vanhemman ja lapsen yhdessä sijoittami- sen mahdollisuuden. Tästä näkökulmasta nousi opinnäytetyöni aihe ja opinnäytetyössäni tuon haastattelututkimuksen kautta esille perhehoita- jien kokemuksia mielenterveys- ja päihdehaas- teista kärsivän vanhemman ja hänen lapsensa si- joittamisesta yhdessä perhehoitoon. 

Päivikissä on ollut vuosien varrella useita harjoit- telijoita, mutta olin ensimmäinen kuntoutuksen ohjaaja opiskelija. Uskon, että myös Päivikki sai yh- teistyöstämme uutta näkökulmaa ja tuoreita aja- tuksia, ja kuntoutuksen ohjaajan ammattinimike tuli lukuisten kuntoutuspalaverien ja muiden koh- taamisten kautta jälleen hieman tunnetummaksi myös täällä päin Suomea. 

 

Asun pienellä paikkakunnalla Itä-Suomessa ja so- pivien harjoittelupaikkojen löytyminen kohtuulli- sen matkan päästä tuntui opintojen aikana haasta- valta. Asiaa ei helpottanut, että kuntoutuksen oh- jaaja on edelleen varsin tuntematon ammattinimi- ke täällä päin Suomea.

Yllättäen onnellisten sattumien kautta löysin mah- tavan harjoittelupaikan kahdeksan minuutin ajo- matkan päästä kotoani ja tässä harjoittelupaikassa tein lopulta opintoihini liittyvät kaksi harjoittelua ja sain myös opinnäytetyölleni aiheen ja toimeksi- antajan! 

Perhehoitokoti Päivikki on perustettu vuonna 1996 ja se toimii Ilomantsin Issakan kylässä. Mie- lenterveys- ja päihdekuntoutujille suunnattua per- hehoitokotia pyörittävät lähihoitaja Päivi Soleh- mainen ja sairaanhoitaja Eerik Puhakka perhei- neen.

Päivikissä on yhdeksän perhehoidon asukasta ja perhehoidon lisäksi kahdeksalle asukkaalle solu- asumista sekä viidelle vuokralaiselle tukiasumista rivitalossa samassa pihapiirissä perhehoitokodin kanssa.

Soluasujille ja rivitalon vuokralaisille tarjotaan tu- kihenkilöpalvelua, jonka sisältö räätälöidään asuk- kaan tarpeiden ja toiveiden mukaan. Asukkailla on mahdollisuus käydä myös ruokailemassa ja seu- rustelemassa perhehoitokodin asukkaiden kanssa samoissa tiloissa.

Päivikillä on lisäksi kaksi kerrostaloasuntoa Ilo- mantsin keskustassa ja Joensuussa. Näissä asun- noissa asukkaat voivat harjoitella itsenäistä asumi- sta tukihenkilöpalvelun turvin tai käydä alkuun vii- konloppulomilla kokeilemassa hetken itsenäisem- pää pärjäämistä.

 

Harjoittelut perhehoitokodissa ja yhteistyö opin- näytetyön tiimoilta ovat antaneet minulle valta- vasti eväitä kasvuuni kuntoutuksen ohjaajaksi. Opittu teoriatieto on herännyt eloon: lainsäädän- nön tuomat raamit työlle, hyvinvointialueen palve- lujärjestelmän hahmottaminen, yhteistyö sijoitta- jan, muiden sidosryhmien ja asiakkaan läheisten kanssa, asiakkaan liikkumis- ja toimintakyvyn ar- viointiin soveltuvat arviointimenetelmät, ICF:n hyödyntäminen arvioinnissa, apuvälinetarpeen ja ympäristön esteettömyyden arviointi, motivoiva haastattelu, ratkaisu- ja voimavaralähtöinen lähestymistapa. Ja mitä kaikkea vielä! Koen saaneeni koulutuksesta juuri sellaista oppia, jota pystyn soveltamaan käytännön työelämässä. vinvointialueilla on laajempi tarjonta palveluista. Hyvinvointialueet hyötyvät setelistä hallinnollis- ten kulujen vähenemisenä sekä saamalla yksityi- sesti tuotetuista palveluista viiden prosentin ar- vonlisävero palautuksen.

Palvelusetelin myötä julkisia varoja voidaan käyt- tää yksityisten yritysten tuottamien palveluiden ostoon. Palveluseteli mahdollistaa terveen kilpai- lun, jolloin asiakas voi vertailla hintoja, palvelui- den saatavuutta ja laatua. Palvelusetelin arvoa

Yhteistyökumppanina perhehoitokoti

15

Teksti: Satu Maksimainen, kuntoutuksen ohjaaja- opiskelja

Perhehoitokoti Päivikki on monipuolinen palvelu- kokonaisuus Ilomantsin Issakan kylässä.

Kuvat : Eerik Puhakka