Kuntoutuksen ohjaaja 1/2023 | Page 6

6

Kuntoutuksen ohjaaja Kirsi Kokon työpaikka on Laukaassa sijaitseva Peurungan kuntoutuskeskus, missä järjestetään pääasiassa vaativaa lääkinnällis- tä-, neurologista- ja sydänkuntoutusta, harkinnan- varaista yksilökuntoutusta sekä ammatillista kun- toutusta. Asiakkaita on 3500–5000 henkilöä vuo- dessa ja maksajina ovat Kela, Valtionkonttori ja va- kuutusyhtiöt.   Kokko työskentelee kuntoutuksen ohjaajan nimikkeellä monialaisen työryhmän jäse- nenä. 

Kuntohoitajaksi Kirsi Kokko valmistui vuonna 1987 ja työt hän aloitti Peurungassa vuonna 1988. Kun- toutuksen ohjaajaksi hän valmistui Jamkista vuon- na 2011 ja YAMK-tutkinnon hän suoritti terveyden edistämisen koulutusohjelmassa Jamkissa vuonna 2019. Lisäksi Kokko on opiskellut paljon eri opin- toja kuten liikuntalääketieteen-, gerontologian-, työ- ja ihminen muutoksessa perusopinnot sekä toiminnallisten ryhmien vetäjä- sekä rentousohjaa- ja koulutuksen. Hän on opiskellut myös ammatilli- sina erikoistumisopintoina Luovat menetelmät ter- veys- ja sosiaalialalla, ammatillisena täydennys- koulutuksena Koira-avusteinen kasvatus- ja kun- toutustyö opinnot sekä viimeisempänä suorittanut Työkykykoordinaattorikoulutuksen Jamikssa keväällä 2022.

– Opiskelu on minulle mieluinen harrastus ja omalla kohdallani elinikäinen oppiminen on totta, koska olen koko työelämäni ajan opiskellut ja pääosin työn ohella.

Kirsi Kokko on ensimmäinen ja tällä hetkellä ainoa kuntoutuksen ohjaaja Peurungassa. Hänen työnsä

on pääosin eri ikäisten ja toimintakyvyltään erilais- ten asiakkaiden ja heidän läheisten yksilöohjau- sta, ryhmäkeskustelujen, toiminnallisten ryhmien ja työpajojen vetämistä sekä verkosto-, ennakko- ja välisoittojen tekemistä. Työ sisältää myös paljon kirjaamista, koska jokainen tapaaminen täytyy kir- jata ja jokaisesta asiakkaasta tulee tehdä loppuyh- teenveto kuntoutusselosteeseen. Kokko mainitsee myös, että etäkuntoutus on kasvamassa yksilöoh- jauksessa kuvapuheluiden muodossa.

Asiakkaiden toimintakyvyssä voi olla suuria eroja, mutta kaikki ovat pääosin omatoimisia ja pääsevät itsenäisesti tai hieman avustettuina yksilö- ja ryh- mätoimintoihin. 

– Pidän työskentelystä erilaisten asiakkaiden paris- sa. Monipuolista koulutustani ja osaamistani pystyn hyvin hyödyntämään sekä yksilö- että ryhmätyös- kentelyssä. Työni on hyvinkin sirpaleista, hektistä ja vaatii hyvää stressinsietokykyä ja joustavuutta.

Kirsi Kokon mukaan koulutuksen tuoma osaaminen näkyy häneen työssään päivittäin asiakastyön, oh- jauksen, suunnittelun, palvelujärjestelmän, kun- toutustarpeiden ja mahdollisuuksien arvioinnin, moniammatillinen yhteistyön sekä työelämän ke- hittämisosaamisena.

– Koulutuksen laaja-alaisuus on kyllä mielestäni koulutuksemme valtti. Kuntoutus on niin paljon enemmän kuin vain jokin sen osa-alueista. Ihmisen käyttäytymiseen, motivaatioon, kykyyn tehdä muu- tos elämässään vaikuttaa hyvin monet tekijät ja siksipä henkilön tukemisessa on hyötyä kokonais- tilanteen ymmärryksestä ja eri ohjausmenetelmien osaamisesta. Kaikista opinnoistani on ollut hyötyä työssäni ja suosittelen, että opiskeluvaiheessa kan- nattaa valita opintoja hyvin avarakatseisesti. 

Lopuksi Kirsi Kokko toteaa, että onneksi tietoisuus kuntoutuksen ohjaajan -koulutuksesta on pikkuhil- jaa lisääntynyt. Töitä on vielä tehtävä, jotta kuntou- tuksen ohjaajan koulutus saa saman tunnettuuden kuin muut terveys- ja sosiaalialan koulutukset. Opiskelijoilla, kouluilla ja ammatissa olevilla on jokaisella tilaisuus edistää alan tunnettavuutta.

Teksti: Maia-Noona Karukannas, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

Kuva: Maarit Jupperi

Elinikäinen oppiminen on totta kohdallani