Satu Honkanen kulki omalla polullaan ensin tanssi- jasta fysioterapeutiksi, ja henkilökohtaisten tapah- tumien myötä päätyi ammatillisena kuntoutuksena uudelleen kouluttautumaan kuntoutuksen ohjaa- jaksi Jamk:ssa. Omakohtaisen kokemuksen ansiosta hän näki läheltä ammatillisen kuntoutuksen arvon, mikä ohjasi häntä jo opintojen aikana vahvasti alan tehtävien pariin.
Työeläkevakuutusyhtiö Varmassa Satu on toiminut kuntoutusasiantuntijana neljä vuotta. Hänen työ- tehtäviään määrittää luonnollisesti lakisääteisen työeläkekuntoutuksen asettama viitekehys. Suurin osa työajasta kuluu ammatillisessa kuntoutuksessa olevien henkilöasiakkaiden kuntoutusprosessien hoitamiseen: suunnitelmien arvioimiseen, päätös- ten antamiseen sekä uusien hakemusten käsitte- lyyn yhteistyössä asiantuntijalääkäreiden kanssa. Varsinaista kuntoutussuunnittelua hän ei tee, vaan Varman kuntoutuskumppaneiden uravalmentajat hoitavat toimeksiantoina ohjaustyön henkilöasiak- kaiden kanssa.
Toisena aspektina Satun työssä on yritysyhteistyö. Kuntoutusasiantuntijat ovat mukana kehittämässä Varmassa vakuutettujen yritysten työkykyjohtami- sen prosesseja ja apuna työkyvyttömyyseläke- ja kuntoutusasioissa. Tämä sisältää joskus myös asia- kastapaamisia ja konsultointia. He voivat myös sparrata asiakasyrityksiä ennaltaehkäisevien toi- mintatapojen suunnittelussa. Kuntoutusasiantunti- joita on Varmassa vajaat 20, ja he tekevät tiivistä yhteistyötä työkyvyttömyyseläkepuolen ratkaisu- asiantuntijoiden kanssa työparityyppisesti. Työs- kentely on pääsääntöisesti päätetyötä ja tapahtuu usein etänä, mutta välillä Satu käy myös toimistol- la. Henkilöasiakastapaamiset hoidetaan puhelimi- tse.
”Palkitsevin fiilis tulee, kun asiakkaan kuntoutus- prosessi päättyy työllistymiseen tai koulutukseen pääsyyn. Erityisesti silloin, kun asiakas on alussa todennut, ettei hänestä ole mihinkään eikä oikein usko prosessin johtavan minnekään.”
Osaamisista Satu pitää tärkeinä avointa mieltä ja laajaa ymmärrystä koko kuntoutuskentästä ja pal- velujärjestelmistä, mihin kuntoutuksen ohjaajan koulutus toimiikin erinomaisena pohjana. Myös
hyvät yhteistyötaidot korostuvat kaikessa asiakas-
työssä, niin henkilö- kuin yritysasiakkaidenkin pa- rissa. Ohjaustyön opit ovat tulleet asiakastyössä käytäntöön. On hyvä omata tietynlaista paineen- sietokykyä ja kyetä hyväksymään työn silppuisuus. Omaa työtään on myös osattava organisoida kii- reellisten ja vähemmän kiireellisten tehtävien suhteen.
Jo fysioterapeutin työssään Satu oli pohtinut, että jokin laajempi työnkuva ehkä kiinnostaisi. Kuntou- tuksen ohjaajan koulutus oli erinomainen vastaus tähän sen tarjoamien mahdollisuuksien vuoksi. On myös ainoastaan positiivista, jos opiskelijalla on jo hankittuna aikaisempi ammatti tai muuta kokemu- sta – kuntoutuksen ohjaajan koulutuksen voi linkit- tää niin moneen teemaan laajentamaan ja syven- tämään omaa aiempaa osaamista.
Jamkin opinnot mahdollistivat Satun mielestä kat- tavan yleiskuvan saamisen lisäksi myös oman mie- lenkiinnon mukaisen suuntautumisen. Harjoittelu- jaksot hän koki mielettömän hyvinä mahdollisuuk- sina tutustua kevyesti erilaisiin työnkuviin ja työ- yhteisöihin. Satu teki itse viimeisen harjoittelunsa ja opinnäytteensä Vakuutuskuntoutus VKK ry:ssä päätyen työllistymään harjoittelupaikkaansa jo opintojen loppuvaiheessa. Satu työskenteli työelä- kekuntoutuksen ja liikenne- ja tapaturmavakuutus- yhtiöiltä tulleiden ammatillisen kuntoutuksen asi- akkaiden uravalmentajana VKK:lla ja Vervessä viiti- sen vuotta ennen siirtymistä Varmaan.