Kuntoutuksen ohjaaja 1/2023 | Page 10

11

 

– Kukaan meistä ei ole yksin niin hyvä, ettei yhdessä oltaisi vielä paljon parempia, Armi korostaa yhteis- työn merkitystä.

Parasta TYP-työssä on Armin mielestä se, että saa tehdä todella tärkeää työtä lähellä ihmistä. Työ on välillä vaativaa ja  se  voi olla myös tuskastuttavaa, jos ei päästä eteenpäin, mutta ne hetket, kun asia- kas pääsee omalla polullaan eteenpäin, ovat ääret- tömän palkitsevia. Verkostotyössä et ole yksin asiakkaan elämäntilannetta tukemassa, vaan sinul- la on aina muiden ammattilaisten osaaminen ja tuki käytettävissä  ja myös onnistumisista iloitaan yhdes- sä.  Verkostotyö on tuki myös omalle työhyvinvoin- nille ja työssä jaksamiselle. Verkostotyö vaatii roh- keutta, kuuntelemisen taitoa ja muiden osaamisen arvostamista. Verkostossa olet myös oman työpaik- kasi kasvot muille ja se on pidettävä mielessä. Työtä kuitenkin saa ja pitääkin tehdä omalla persoonal- laan,  omana itsenään.  

Teksti: Jaana Riekkinen, kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

Kuva: Armi Peltomäki

Armi Peltomäki valmistui kuntoutuksen ohjaajaksi Jamkista vuonna 2008 ja on siitä lähtien työsken- nellyt Kelassa vammais- ja kuntoutusetuuksissa ja viimeiset 10 vuotta TYP-työkykyneuvojana Keski- Suomen alueella. Vuosina 2021-2022 Armi oli Työ- kykyohjelmaan liittyvässä Kela sote-keskuksissa projektissa yhteistyössä KSSHP:n Meijän kyvyt käyt- töön! -hankkeen kanssa kehittämässä Keski-Suomen hyvinvointialueelle työkyvyn tuen tiimimallia.  

TYP tarkoittaa työllistymistä edistävää monialaista yhteispalvelua, jossa Kela, TE-toimisto ja hyvinvoin- tialue yhdessä arvioivat työttömän henkilön palve- lutarpeen ja suunnittelevat asiakkaalle sopivan pal- velukokonaisuuden. Palvelu on tarkoitettu henki- löille, joiden työttömyys on jatkunut jo pidempään ja heillä on sekä TE-toimiston, Kelan että sosiaalitoi- men palvelujen tarvetta.  

TYP on verkostotyötä, jossa viranomaisten välisellä yhteistyöllä asiakkaalle löydetään enemmän vaihto- ehtoja ja mahdollisuuksia. Tieto kulkee viranomai- selta toiselle ilman,  että asiakkaan itse tarvitsee vie- dä tietoa moneen eri paikkaan. Käytössä on yhtei-

nen järjestelmä, johon voidaan kirjata tietoja, jakaa niitä ja rakentaa yhteistä suunnitelmaa.   

Armi työskentelee 2 päivää viikossa etänä ja 3 päi- vää viikossa toimistolla Jyväskylässä. Toimistopäivät on varattu  ensisijaisesti  asiakkaiden haastatteluun ja asiakas- ja verkostotapaamisiin. Yhteistyökump- panit voivat myös pyytää konsultaatioapua ja asiak- kaat voivat saada henkilökohtaista ohjausta Kela-

asioissa. Etäpäivät kuluvat tausta- ja seurantatöihin, esimerkiksi asiakkaiden tilanteen ja etuusasioiden kartoittamiseen, hakemusten ratkaisutyöhön  ja kun- toutuksen etenemisen seurantaan.

Kuntoutuksen ohjaajan koulutus on antanut hyvän pohjan työlle. Tärkeimmiksi asioiksi Armi nostaa palvelujärjestelmän tuntemisen, ICF-viitekehyksen, ihmisen osallisuuden ja toimijuuden ymmärtämisen ja verkostotyön osaamisen. Ihminen on kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ihmistä voidaan tukea ja auttaa, mutta työtä hänen puolestaan ei voi tehdä kukaan, vaan se on tehtävä itse.

,

TYP-työkykyohjaaja toimii osana

verkostoa asiakkaan hyväksi

10