Teksti
Anu Heikelä
kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija
Tuloksena STEA:n rahoittamasta projektista syn- tyi www.askelaikuisuuteen.fi -verkkosivusto. Sen lisäksi tehtiin autisminkirjon nuoren siirty- mävaiheita käsittelevä kirjallinen opas ja toteu- tettiin nuorten siirtymävaiheita käsittelevä kou- lutuskierros ammattilaisille. Askel aikuisuuteen -verkkosivuilta löytyy sisältöä jatko-opintoihin ja itsenäistymiseen liittyen. Sivustolta löytyy tietoa, kokemuskirjoituksia ja -videoita, pelillisiä harjoituksia, ladattavia materiaaleja sekä linkke- jä muille sivustoille. Verkkosivut on jaettu osas- toihin nuorelle, vanhemmille ja ammattilaisille löytämisen sujuvoittamiseksi. Lisäksi sivustolla on materiaalipankki. Erityistä huomiota on kiin- nitetty saavutettavuuteen. Ulkoasu on selkeä ja sivujen kontrastia ja fontin sekä kuvien kokoa pystyy muokkaamaan. Read speaker -toiminnon avulla sivuston voi myös kuunnella.
Askel aikuisuuteen -sivuston ohjevideolinkki:
Autismiliiton vuonna 2017 teettämän kyselyn mukaan, autisminkirjon nuorilla on suuria haas- teita sosiaalisessa kanssakäymisessä, kommuni- kaatiossa, toiminnanohjauksessa sekä uusissa toimintaympäristöissä. Nuoret tarvitsevat usein tukea arjen taitoihin, mm. ajanhallintaan, raha- asioiden hoitoon, kodinhoitoon, ruoan valmis- tukseen ja asiointitilanteisiin. Tästä syystä siirty- mävaiheet tuottavat heille usein erityisiä vai- keuksia. Opiskelujen aloittaminen tarkoittaa usein myös muuttoa pois vanhempien luota ja huoli pärjäämisestä on suuri sekä nuorella että hänen lähipiirillään. Usein neuropsykiatrisia eri- tyispiirteitä omaavalla nuorella ei ole myöskään diagnoosia, jonka perusteella hän olisi oikeutet- tu erityiseen tukeen, vaikka arjessa selviytymi- nen sitä vaatisi. Ohjauksen vähäisyys ja korkeat vaatimukset sosiaalisuudelle sekä itsenäistymi- seen liittyvät odotukset lisäävät helposti kuor- mittumista ja stressiä autismikirjolaiselle, joka yleensä on muutenkin stressiherkempi. Riittämä- tön tuki siirtymävaiheessa on omiaan aiheutta- maan syrjäytymistä ja lisäävät riskiä sairastua mielenterveyden häiriöihin.
Askel aikuisuuteen -projekti (2019–2021) sai al- kunsa tarpeesta luoda verkkosivusto, jossa on kootusti tietoa ja materiaalia autisminkirjon nuo- rille, heidän vanhemmilleen ja ammattilaisille. Tieto on ollut aiemmin saatavilla pirstaleisesti. Sivusto, jossa selkeä ja saavutettava tieto ja me- netelmiä, on koottuna yhteen paikkaan, on puut- tunut. Tavoitteena oli vahvistaa autisminkirjon 14–28-vuotiaiden nuorten itsenäistymisessä ja jatko-opinnoissa tarvittavia valmiuksia ja taitoja, antaa vanhemmille tietoa ja keinoa nuoren tuke- miseen sekä antaa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä opetustoimen ammattilaisille tietoa mene- telmistä, joiden avulla nuorta voi tukea siirtymä- vaiheissa. Keskeisenä toimintatapana projektissa oli yhteiskehittäminen eli mukana ovat olleet autisminkirjon nuorten ja heidän lähipiirinsä li- säksi myös ammattilaisia.
Askel aikuisuuteen -projekti
22