Kuntoutuksen ohjaaja 1/2022 | Page 14

13

Yksilöllistä tukea ja valmennusta TEAK:sta

Silta-valmennusyhdistys ry on Pirkanmaalla toimiva poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutu- maton yleishyödyllinen yhdistys. Toiminnassa keskeisintä on edistää haavoittuvassa asemas- sa olevien nuorten, aikuisten ja rikostaustaisten kiinnittymistä yhteiskuntaan. Silta-valmennuk- sen palveluita ovat muun muassa työpaja-, kou- lutus- ja kuntouttavan työtoiminnan palvelut, sekä Kelan ammatillisista kuntoutuksista NUOTTI -valmennus ja työllistymistä edistävä ammatillinen kuntoutus eli TEAK.

TEAK on työikäisille nuorille ja aikuisille suun- nattua ammatillista kuntoutusta, jota toteute- taan työhönvalmennuksessa, työkokeilussa tai näiden yhdistelmänä.  Kuntoutujat saavat työ- hönvalmentajan tukea ammatillisen suunnan löytämiseen sairauden tai työ- ja toimintaky- vyn heikentymisen takia yksilöllisesti. Koska kyseessä on Kelan palvelu, sen toteutuksen määrittelee pitkälti Kelan palvelukuvauksen asettamat raamit.

Kuntoutujien taustat ja tilanteet ovat hyvin eri- laisia, ja kuntoutus etenee jokaisen kohdalla yksilöllisesti. Kelan myönteisissä ammatillisen kuntoutuksen päätöksissä korostuvat tuki- ja liikuntaelin- sekä mielenterveyden sairaudet. Tilastoissa näkyy kuitenkin ainoastaan diagno- soidut sairaudet, ja toisaalta diagnoosi ei kerro ihmisen toiminta- tai työkyvystä kokonaisuu- dessaan. Esimerkiksi monet neuropsykologiset haasteet, kuten oppimisvaikeudet ja keskitty- mishäiriöt voivat olla etenkin yli 30-vuotiailla diagnosoimattomia. 

TEAK:n aikana työhönvalmentajalla on mahdol-

lisuus havainnoida kuntoutujan toimintakykyä monesta eri näkökulmasta. Kuntoutuksen aika- na täytetään kuntoutujan elämänlaatua ja kun- toutuksen tavoitteita kuvastavia lomakkeita ja kyselyitä, osallistutaan sekä ryhmä että yksilö- valmennukseen, ja tärkeimpänä kaikista, kun- toutuja työskentelee työkokeilussa työpaikalla. Havainnointi on siis hyvinkin kokonaisvaltaista ja mahdollistaa havainnoimaan esimerkiksi kuntoutujan kykyä keskittyä, lukea ja kirjoittaa ja miten vuorovaikutus toisten ihmisten kanssa sujuu.

Työhönvalmentajan tehtävänä on tukea kun- toutujaa ja tarvittaessa auttaa löytämään kei- noja toimia mahdollisten haasteiden tai saira- uksien kanssa. Kuntoutus kestää useamman kuukauden ja yhteydenpito työhönvalmenta- jan ja kuntoutujan välillä on hyvin intensiivis- tä. Tämä mahdollistaa sen, että valmentaja op- pii tuntemaan kuntoutujan hyvin. Valmentajan on tärkeää osata tunnistaa, milloin jokin oire on syy ja milloin seuraus, ja tarvittaessa ohjata kuntoutujan tarkempiin selvityksiin, mikäli epäilee jotakin neuropsykologista tai muun- laista haastetta. Oleellisesti kuntoutukseen kuuluu myös selventää työnantajille, miten neuropsykologiset haasteet vaikuttavat työs- kentelyyn ja miten työnantaja voi tukea kun- toutujaa työpaikalla. Tarvittaessa työhönval- mentaja tekee myös verkostoyhteistyötä ja osallistuu esimerkiksi lääkärin vastaanotolle yhdessä kuntoutujan kanssa.

Teksti: Reetta Helenius

Kuntoutuksen ohjaaja -opiskelija

Kuva: Pixabay

Artikkeli perustuu sekä kirjoittajan omiin ha- vaintoihin työharjoittelun aikana että keskus- teluihin Silta-valmennusyhdistyksen työhön- valmentajien Jonna Laineen ja Marja Kervisen kanssa.