11
Suomessa ja etenkin Lapissa on pitkät välimatkat ja haja-asutusalueita paljon. Osin siksi sote-palve- luissa on maakuntakohtaisia eroja. Erityisosaajia on vaikea löytää, vaikka tietotaitoa tarvittaisiin. Yhdenvertaisten ja osallisuutta edistävien palve- luiden näkökulmasta haaste on ollut tiedossa jo pitkään, ja siksi etä- ja digipalveluita on kehitetty jo toistakymmentä vuotta. Samaan aikaan yhteis- kunnallinen inklusiivinen ajattelu on vahvasti li- sääntynyt. Osaaminen ja ymmärrys nepsy -henki- löiden tunnistamiseen ja kuntoutus- ja tukitoimet ovat lisääntyneet vauhdilla.
Sote -alojen näkökulmat ovat nepsy -asiakkaiden osalta vielä kaukana toisistaan; vahvana näkemyk- senä on nykyisin, että nepsy -henkilöitä ei paran- neta sairaanhoidolla, vaan hyväksymällä erilaisuus osana yhteisöjä. Hoitamisen rinnalle tarvittaisiin vähintään saman verran toimintaympäristöjen vastaantuloa, mukautuksia ja esteettömämpää toi- minta- ja ajattelutapaa. Tässä on vielä paljon kehi- tettävää.
Lapin digiNepsy-klinikkahanke sai vuonna 2019 Euroopan sosiaalirahaston määrärahan yli 15-vuo- tiaiden neuropsykiatrian kirjon henkilöiden digi- taalisten sekä saavutettavampien palveluiden ke- hittämiseksi. Tavoitteena hankkeella oli nepsy - henkilöiden sosiaalisen osallisuuden parantami- nen sekä köyhyyden torjuminen opiskelu, työ- ja toimintakykyä parantamalla. Hanketyön ajatukse- na oli kokeilla ja hyödyntää mahdollisimman pal- jon digitaalisia alustoja ja tarjota erityisosaamisen palveluita sekä tukimuotoja saavutettavuus edellä ja myös luoda interaktiivinen tieto- ja ohjauspank- ki digitaaliseen ympäristöön. Digipalveluina läh- dettiin kehittämään ja kokeilemaan muun muassa matalan kynnyksen palveluita, materiaalia kohtaa- miseen, ohjaamiseen, motivointiin, kuntoutuksen suunnitteluun, opettamiseen ja itse kuntou-
tukseen. Myös kokemusasiantuntijuutta ja vertai- suutta tarjottiin ja kehitettiin hankkeen aikana si- ten, että osallistua voisi kotoakin käsin.
Lapin digiNepsy-klinikan hankeaika päättyi joulu- kuussa 2021, mutta toimenpiteiden laadukas to- teuttaminen ja palveluiden juurruttaminen onnis- tui siinä määrin hyvin, että klinikan toiminta jatkuu osana Kolpeneen tuki- ja osaamiskeskuksen toi- mintaa ja palveluiden verkkosivusto löytyy Poh- jois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskuksen virtu- aalisesta E-kollega verkkoympäristöistä.
Kirjoittaja on toiminut Lapin digiNepsy-klinikka-hankkeessa nepsy-asiantuntijana, sisällön tuottajana,
palveluiden ja toimintavälineiden kehittäjänä
Lapin digiNepsy-klinikka, hankkeesta pysyväksi toimintatavaksi
Kuva: Kuntoutussuunnittelija Maila Haltia maakuntakierroksella Enontekiön Hetassa 2021