Muistakaa tekijänoikeudet!
Opetukseen ja koulutukseen liittyvissä lehdissä on aina välillä hyvä olla pieni muistutus tekijänoikeuksista.
Tekijänoikeudet ovat harvoin tapetilla. Julkisessa keskustelussa niistä puhutaan lähinnä silloin, kun Marimekko kärähtää plagioinnista. Koulumaailmassa ne liitetään opiskelijoiden töihin, kuten esseisiin. Tekijänoikeudet ovat kuitenkin tärkeä osa myös opettajan työtä.
Mitä materiaaleja opettaja sitten saa käyttää opetuksessa? Mitä saa kopioida?
Tekijänoikeuksilla suojatun materiaalin käyttö on luvanvaraista. Opetus- ja kulttuuriministeriö on hankkinut Kopiostolta luvat oppilaitoksissa tapahtuvaan kopiointiin ja tallentamiseen. Tulee kuitenkin muistaa, että esimerkiksi oppilaitoksissa ja korkeakouluissa on erilaiset oikeudet. Oikeudet myös vaihtelevat sen mukaan, mitä on luvallista kopioida, tulostaa, esittää opetuksessa vaikkapa videotykin kautta, tai käyttää tutkimuksessa. Tekijänoikeuksien alle kuuluvat paitsi kirjat, myös muun muassa diat ja audiovisuaalinen aineisto, sekä kaikki internetistä löytyvä materiaali. Vain kokonaan itse luotu materiaali, lait ja asetukset sekä viranomaismääräykset ovat täysin vapaasti käytettävissä, tallennettavissa, kopioitavissa ja tulostettavissa. Käytettäessä niin sanottua vapaata aineistoa, kuten Creative Commons -lisenssin alla olevaa materiaalia, lupaa ei tarvita, mutta tekijän nimi ja lähde on silti mainittava. Muista myös, että tekijänoikeus ei suojaa teoksen sisältämää tietoa, ideaa, aihetta, juonta tai rakennetta, vaan sen esitystapaa. Itse soveltamasi opetusmateriaalit ovat siis sallittuja.
Kaikkien eri sääntöjen listaaminen tässä ei ole mahdollista. Jutun juonena onkin muistuttaa kaikkia tarkistamaan, ovatko tekijänoikeusluvat ja lisenssit kunnossa, ja mitä oppilaitoksesi oikeudet käsittävät. Muista siis kiinnittää huomiota tekijänoikeuksiin suunnitellessasi opetusmateriaaleja! Tekijänoikeusrikkomuksista voi seurauksena olla hyvityksen maksamisen lisäksi myös rikosoikeudellinen rangaistus. Lisää tietoa löytyy netistä osoitteesta www.kopiosto.fi ja osoitteesta www.kopiraitti.fi. Päivitä siis tietosi tekijänoikeuksista ja selvitä, mitä eroa on Yle Areenassa olevan ohjelman ja YouTube-videon opetuskäytön välillä.
Tämän artikkelin lähteenä on käytetty edellä mainittujen internet-sivujen tietoja, Kopioston informatiivisia opaskirjasia, sekä Kopioston tekijänoikeuskoulutusta.
Teksti Sandra Mäkituomas
Kulti/ 2017 11