PROSJEKT
Det var stor spenning da løftet startet
Jernbanen i Gudbrandsdalen er viktig for transport av gods og personell mellom Trøndelag og Østlandet . Forholdene ble ikke bedre da et etterfølgende uvær også stengte Rørosbanen . Bane Nor startet raskt med å vurdere hvorledes broen fortest mulig kunne settes i stand . To aktuelle løsninger pekte seg ut : 1 . Bygge ny bro 2 . Bygge nytt brofundament i elven og rehabilitere de to seksjonene som var falt i elven
Utfordringen med alternativ to var usikkerheten med løfteoperasjonen . Bane Nor og Rambøl stod som oppdragsgiver . De engasjerte Øst Riv som utøvende og Norconsult som prosjekterende for et eventuelt løfteprosjekt .
To alternativer Øst Riv sto for valg av løsning . De hadde kontakt med et kranselskap som de hadde erfaring med fra andre jobber . Løsningen denne kontakten kom med , betinget at det ble forholdsvis stort behov for å lage fylling ut i Gudbrandsdalslågen . Fersk fylling er et stort usikkerhetsmoment ved så tunge løft som hver seksjon av Randklev bro ville bli . I tillegg ville det også være snakk om relativt lange avstander , opptil 60 meter .
Driftsleder hos Crane Norway Midt-Norge , Ander Bjørgen , så også på hvorledes løftet kunne utføres . Han kontaktet det danske selskapet BMS Heavy Cranes . Dette selskapet eirer 50 prosent av Crane Norway og Bjørgen kjente folkene godt . De kom opp med en løsning på å benytte en Liebherr 1350 beltegående kran . Denne kranen kan løfte 330 tonn og har en bomlengde på 86 meter radius og en arbeidsradius på 60 meter . Denne løsningen som Bjørgen presenterte for Øst Riv trengte derfor mindre utfylling i Gudbrandsdalslågen enn det opprinnelige forslaget .
Grundige forberedelser Øst Riv valgte løsningen til Crane Norway . Det ble gjort en grundig vurdering av hvorledes prosjektet skulle utføres , basert på kravene til Bane Nor og Øst Riv . BMS Heavy Crane benyttet sine fagfolk i Danmark og Sverige i samarbeid med personell i Trøndelagen . Et helt sentralt tema var hvor kranen skulle plasseres . Det ble gjennomført en sikkerjobb analyse , som endte opp i et dokument på
8 • Kranteknikk 3 2023