Kranteknikk 03 2023 | Page 23

OFFSHORE
Testing på Palfinger Marine Gdynia i forbindelse med TQP av jibkranen . ( Foto : Palfinger )
Kjernemekanikken til kranene ikke endret spesielt for dette prosjektet . Det er mange sensorer , og Nordsjøen byr på røft klima – men det er ikke et problem . – Vi har lang erfaring med å levere kraner som skal utføre operasjoner under tøffe værog vindforhold . Man må bare tilpasse seg til forholdene – og følge siste ATEX-regulativ , sier Imbert .
Strenge krav til sikkerhet Evnen til å flytte folk bort fra farlige steder og arbeidsforhold , er en viktig driver for å innføre fjernkontroll og autonom drift . Løsningen forventes også å gi store kostnadsbesparelser . – Å ta operatøren ut av kranen krever mye teknologi og mange sensorer . Løsningen er gunstig i forhold til å redusere risikoen for de som opererer kranen , men kan man være sikker på at det ikke går personer under kranen ?, spør Imbert . Det er en lang liste med krav til en operatør når det gjelder å kontrollere kranens tilstand før arbeidet starter . Men hvordan vil de ivareta dette når folk ikke er ute på plattformen ? – Man skal kunne fastslå kranens tilstand både før , under og etter operasjonene . Et

” Første prioritet er sikkerhet , derfor må vi bruke tid på utvikling av teknologien ”

digitalt vedlikeholdssystem med tilstandsmonitorering i sanntid blir nødvendig , sier Imbert . Et kritisk aspekt knyttet til at kranene skal settes i drift på offshore-plattformer er å sikre sikker drift i situasjoner der nettverksforbindelsen kan være ustabil . – I tillegg til stabilitet må man også tenke på datasikkerhet i forhold til hvilken type kommunikasjon man velger mellom kraner og kontrollrom . En autonom løsning i et slikt miljø krever avansert oppfatning av miljøet , og er avhengig av KI og maskinsyn , sier Engedal .
Kranteknikk 3 2023 • 23