OFFSHORE
NOV er i gang med å bygge verdens første helelektriske subseakran . Det er en 150 tonns knekkbomkran med elektrisk drift på hovedvinsj , aux vinsj , tugger vinsjer samt sving . ( Foto : NOV )
NOV har en strategi på å jobbe med modularitet . Det er de samme designelementene for førerkabin , sokler og elmotorer som brukes på de fleste kranene .
– Styringssystemene brukes på alle våre krantyper , det samme gjelder vinsjer og bommer . Variasjonen går på størrelse etter hvilken løftekapasitet og hvilke funksjoner kranen skal ha . Samtidig er ikke dette masseproduksjon , noen individuelle tilpasninger må det bli , sier han .
– Vi gjør mange beregninger for å sikre kvaliteten . Siden dette er den første kranen av sitt slag , blir den stående i flere måneder på et testfundament . Vi vil gjerne være helt sikre på at alt fungerer som det skal før den overleveres kunden , sier Helgason .
Subseakranene lages primært for å senke objekter ned på havbunnen , men med årene er det en del infrastruktur fra olje- og gassinstallasjoner som er blitt moden for overhaling eller utskifting . Da må objektene løftes opp på et skip og fraktes til land . Den elektriske subsea-kranen skal etter planen leveres våren 2026 .
” Det blir mindre risiko for utslipp og det blir mindre støy med en elektrisk subseakran .”
20 • Kranteknikk 2 2024