Kranteknikk 01 2024 | Page 42

KRANTEKNOLOGI
– Opplæringen av kranførere bør bli mer enhetlig . Vi kunne trenge et eget EOCOL-sertifikat , European Offshore Crane Operators Licence , sier Kurt E Thomsen Head of lifting services i RelyOn Nutec . ( Foto : RelyOn Nutec )
opp på dekket på forsyningsfartøyet . Dette scenariet kan gjenskapes i en simulator og eleven kan trene på å lande containeren trygt . I simulatoren kan eleven repetere øvelsen om og om igjen , helt til man kommer frem til ønsket adferd . – Før man tok i bruk simulatorer , var det ganske enkelt for farlig å gjenskape enkelte scenarioer som kan oppstå . Simulatorene gjør at slike situasjoner kan gjenskapes på en trygg måte , sier Thomsen . – Det mest interessante aspektet ved simulatoren er at den lar oss teste oss selv og adferden vår når vi opplever uventede hendelser . Vår reaksjon på hendelsen må trenes inn i på en måte slik at vi nesten reagerer før vi innser at hendelsen har skjedd .
Bedre opplæring gir færre uhell Retningslinjer for offshore løfteoperasjoner varerier mye i Europa . Et treningsregime for kranførere skal følge ISO-taksonomi , grunnlaget er fortsatt
Det er viktig at øvelsene i simulatoren er relevante . Flytting av en container fra A til B er det enkleste . Å operere offshorekraner krever i tillegg at man tar hensyn værforhold og havstrømmer . ( Foto : RelyOn Nutec )
ISO 9926 1-3 (« Training of crane drivers ») og ISO 12480 (« Cranes – safe use »). Men fortolkningene varierer mye . – Myndighetene kommer med en lovgivning som sier at operasjonene skal utføres sikkert og forsvarlig . Men det blir overlatt til operatører og andre aktører i bransjen å tolke hva som er forsvarlig , påpeker Thomsen . – Det er krav om opplæring , men ikke spesifisert [ eller ulike fra land til land ] hvor omfattende den skal være . Da blir det fort at mange tenker : Hvor lite kan vi komme unna med ? Gjennom ECOL ( European Crane Operators Licence ) aksepterer myndighetene at nasjonal sertifisering i tillegg til ECOL-sertifisering legitimerer at kranføreren er dyktig nok til å kjøre kran i flere land . Men denne ordningen gjelder bare for onshore-kraner – Thomsen ønsker en tilsvarende sertifisering for kranoperatører offshore . – Opplæringen bør bli mer enhetlig , gjerne i form av et EU-regulativ . En felles sertifisering ville mange dra nytte av . Offshore er det andre forhold en onshore , og vi kunne trenge et eget EOCOL-sertifikat , European Offshore Crane Operators Licence . Med en mer enhetlig , europeisk opplæring med spesifikke krav til undervisningen , vil kranførerne komme ut med den samme kompetansen , noe som vil øke mobiliteten . Det de har lært ett sted , fungerer også et annet . – Noen operatører er vil være skeptiske , de risikerer å miste folk de har betalt opplæring for . Samtidig vil de da få muligheten til å ansette kranførere som kan gå rett inn i jobben uten omfattende opplæring , de har allerede den nødvendige kompetansen , sier Thomsen . Hvis bransjen ønsker færre uhell , da må opplæringen bli bedre . Men dette er et økonomisk spørsmål , hvor mye er de villige til å investere i medarbeidernes kompetanse ? – For onshorekraner må man i Skandinavia ha 14 dagers opplæring , som omfatter teori og praksis ., mens i Storbritannia holder det med 2 dager . Det er begrenset hvor mye en fersk kranfører kan få med seg av kompetanse på 2 dager , mener Thomsen .
42 • Kranteknikk 1 2024