Kranteknikk 01 2024 | Page 22

ANSVARSAVKLARING
Løfteoperasjonene kan være utfordrende .
grensedragning mellom offentlige etater . Det må ryddes opp slik at man i fremtiden unngår at lastebileiere havner i en situasjon med ubrukelig , og i enkelte situasjoner farlig operative forhold . Videre er det også andre spørsmål som bør avklares :
• Er det samkjøring mellom de to etatene , Biltilsynet og Arbeidstilsynet ?
• Blir mangler som ligger under arbeidstilsynets avdekket ved registering av nytt kjøretøy med kran ?
• Blir riktige og dekkende dokumenter levert ved nyregistrering ?
• Hvor går grensegangen mellom forskjellige myndigheter , for eksempel mellom Statens-Vegvesen
Er det noen som vet hvor mange kraner er det som ikke dekker kravene til stabilitet og torsjons stivhet i Norge ? Svaret er nok negativt . Ved domstolsbehandling avgjør dommeren om det er behov for å benytte sakkyndig fagperson rettsbehandling eller ikke . Krantekniske vurderinger og fortolkning av standarder krever solid faglig kompetanse . Denne kompetanse har overhodet ikke dommere og advokater generell bakgrunn for å tilegne seg . Det er flere eksempler på at avsigelser i rettsvesenet ikke er gjort på kranfaglig grunnlag , er høyst sannsynlig feil . KTF og Kranteknikk vil følge opp slike problemstillingen i fremtiden .
Mange uhell er unngått på grunn av dyktige sjåfører . Personer Kranteknikk har vært i kontakt med forteller at det finnes flere tilfeller av kranbiler som har liknende mangler vi beskriver i denne artikkelen . På tross av feil med bilen har det ikke skjedd noen uhell eller ulykker . Det skyldes at lastebilsjåfør / kranfører har god innsikt i bruken av utstyret og sørger for at løfteoperasjonen utføres trygt . Resultatet er at kranbilen ikke får utnyttet kranen fullt ut , slik utstyret i utgangspunktet var konstruert for . Vi kan være glade for at yrkessjåførene tar sikkerheten på alvor .
22 • Kranteknikk 1 2024