KPATHP Boeken Juni 2013 | Page 16

Studeum Generale Geert Mak

Misschien ken je hem van de serie In Europa of heb je zelfs een boek van hem gelezen : ik heb het nu natuurlijk over de beroemde Geert Mak . De overeenkomsten tussen jou en deze succesvolle schrijver , journalist en historicus zijn waarschijnlijk groter dan je denkt , want Geert Mak heeft , net als jij , vele dagen gesleten in de schoolbanken van ons eigen enige echte CGBN . Alweer een tijdje geleden , op 1 8 maart , kwam hij speciaal voor zijn oude school weer terug in Leeuwarden om te vertellen over zijn nieuwe boek , Reizen zonder John .
In eerste instantie was Geert Mak niet van plan om een lezing in Leeuwarden te houden , maar uiteindelijk wist meneer Witteveen hem toch over te halen . Het Studium Generale was georganiseerd in de Doopsgezinde Kerk aan de Wirdumerdijk . Voor leerlingen , ouders van leerlingen en docenten van het Beyers Naudé was de toegang gratis , zoals gewoonlijk bij Beyers Naudé-lezingen . Andere geïnteresseerden konden een kaartje kopen bij De Tille .
Meneer Witteveen en mevrouw Wiersema ( die om mysterieuze redenen noch op de posters , noch op de flyers , noch op de kaartjes vermeld stond ) stelden Geert Mak voor de pauze vooral vragen over Reizen zonder John . Dit boek is als het ware gebaseerd op het Amerikaanse boek Reizen met Charley , geschreven door John Steinbeck . In dit boek beschrijft Steinbeck de reis door Amerika die hij in september 1 960 maakt , samen met zijn poedel Charley . Hiermee schetst hij een mooi beeld van de Amerikaanse samenleving in de jaren ’ 60 .
Geert Mak heeft , vijftig jaar nadat John Steinbeck dit deed , precies dezelfde reis door Amerika gemaakt en beschrijft aan de hand daarvan het Amerika van nu . In Reizen zonder John stelt Geert Mak onder andere de geschiedenis van Amerika , het verval van de ‘ American dream ’ en de relatie tussen Amerika en Europa aan de orde .
Hoewel er voor de pauze het meest over Reizen zonder John werd gepraat , was het gesprek goed te volgen voor mensen die het boek niet hadden gelezen ( zoals ikzelf ). Na de pauze werd de lezing , mede doordat het geluid beter werd , maar vooral doordat er meer over Amerika in algemene zin werd gepraat , nog een stuk interessanter . Behalve mevrouw Wiersema en meneer Witteveen , kregen nu ook de mensen in het publiek de gelegenheid om vragen aan Geert Mak te stellen .
Er werd overigens niet alleen over Amerika en Reizen zonder John gepraat : de avond opende met een paar herinneringen aan de middelbare schooltijd van Geert Mak . Hij vertelde dat het eerste cijfer dat hij op Frans haalde een verschrikkelijk slechte twee was . Zo zie je maar , zelfs als je een twee haalt op Frans , is je kans nog niet verkeken om net zo geleerd , bekend en succesvol te worden als de schrijver Geert Mak .
Sanneke Kroon
1 6 kpathp