Koulu muutoksessa | Page 15

Ryhmän itsearviointi

Pienestä koosta huolimatta ryhmämme sai aikaan mielestämme hyvän lehden. Aiheen keksiminen oli aluksi vaikeaa, mutta löysimme kuitenkin teeman, josta jokainen löysi jotain mielenkiintoista kirjoitettavaa. Tiina pääsi käyttämään taitojaan graafikkona lehden ulkoasua suunnitellessaan ja toteuttaessaan. Maija otti haltuunsa teknologiasovelluksen testaamisen ja hyödynsi taitojaan testivideota tehdessään. Yhteisöllisyys lehdentekoprosessissamme toteutui niin, että kirjoitettuamme jokainen artikkelimme valmiiksi muut lukivat ne ja antoivat palautetta, jonka pohjalta saatoimme vielä muokata artikkeleita.

Yhden artikkelin (Uusi opettaja, uusi oppilas) Taina ja Tiina kirjoittivat yhdessä, mikä oli uusi kokemus molemmille. Yhteistä artikkelia kirjoittaessamme kirjoitimme molemmat ensin omaa osuuttamme itsenäisesti ja kokosimme yhtenäisen artikkelin. Artikkelien kokoaminen yhtenäiseksi tekstiksi sujui mielestämme hyvin, kun molemmat antoivat palautetta ja kehitysideoita tekstin kirjoittamisen edetessä. Yhdessä kirjoittaessa avautui uusia näkökulmia ja tekstiä tuottaessamme selitimme toisillemme monia asioita omin sanoin, mikä tukee uusien asioiden omaksumista ja tiedon syventymistä.

Yhteisen tiedelehden tuottamisessa motivoivat yhteisöllisyys ja se, että on vastuussa paitsi omasta myös muiden tekemisestä. Omia artikkeleita jaksoi työstää eteenpäin, kun tiesi olevansa vastuussa lehden valmistumisesta myös muille ryhmäläisille. Tietyllä tapaa vastuu osana ryhmänä toimimista toi myös paineita omasta suoriutumisesta. Motivoivaa lehden kirjoittamisessa oli myös se, että jutuista sai tehdä omannäköisensä omia mielenkiinnon kohteita hyödyntäen, ottaen kuitenkin kirjoittaessa ja lähteissä huomioon tieteellisyyden. Luetutimme artikkelimme toisillamme, mikä tarjosi tukea. Kun oli epävarma jostakin, saattoi toiselta pyytää vinkkejä tai kommentteja asiaan. Ryhmähenkemme oli hyvä ja ilmapiiri turvallinen, joten vähän keskeneräisiäkin kirjoitelmia kehtasi antaa toisille luettavaksi. Uskalsimme myös antaa kriittistä palautetta, mikäli jokin asia sitä vaati. Jos jokin asia oli itselle haastava, siihen saattoi pyytää toisilta apua ja päinvastoin omaa tietämystä saattoi jakaa toisille tarpeen tullen.

Työskentelimme paljon itsenäisesti ja viestimme verkon välityksellä, mikä toimi ihan hyvin. Lähetimme esimerkiksi valmiit artikkelit sähköpostitse toistemme luettaviksi ja kommentoimme niitä niin sähköpostitse kuin myös yliopistolla tavatessamme. Tapasimme ryhmätyön merkeissä pari kertaa, jolloin saimme tehokkaasti työstettyä lehteämme eteenpäin. Lähitapaamisia olisi ollut hyvä pitää enemmänkin, mutta kiireiden ja lyhyen aikataulun vuoksi ne jäivät vähäisiksi.

Tulevaisuuden ryhmätöitä ajatellen ainakin ryhmän tavoitteet on hyvä miettiä heti aluksi kunnolla. Lehdentekoprosessimme käynnistyi hieman hitaasti, kun aiheen keksiminen ja tavoitteiden asettaminen kangerteli, eikä kommunikaatiokaan ehkä aina ollut parhaimmillaan. Kuitenkin päästyämme vauhtiin asiat alkoivat sujua ja oppimiskokemuksesta tuli erilainen ja miellyttävä.