Kokeilussa Screencast-O-Matic
Maija Tuisku
Screencast-O-Matic on ilmainen nauhoitussovellus, jolla voi nopeasti ja helposti luoda ja jakaa videotiedostoja. Screencast-O-Maticilla on mahdollista nauhoittaa tietokoneen näyttöä, webkameran kuvaa tai molempia yhtä aikaa. Valmiit videot voi jakaa YouTubeen, tallentaa omalle tilille Screencast-O-Matic.com -sivustolle tai ladata videotiedostona omalle tietokoneelle.
Sovelluksen ilmaisessa versiossa voi nauhoittaa näyttöä tai videokameran kuvaa, jakaa videoita YouTubeen, tallentaa videotiedostona ja nauhoituksen pituus voi olla korkeintaan 15 minuuttia. Sovelluksen Pro-versio maksaa 15 dollaria, eli n. 13 euroa vuodessa, jolloin on mahdollista nauhoittaa pidempiä videoita ilman vesileimaa, nauhoittaa tietokoneen ääntä videolle, lisätä tekstityksiä, piirtää ja zoomata videolla, ottaa näyttökuvia ja ladata videoita suoraan useammille sivustoille, kuten Google Driveen tai Dropboxiin.
Screencast-O-Maticin käyttö on helppoa ja yksinkertaista; nauhoitusohjelmassa on selkeät ohjeet ja kuvakkeet, eikä mitään turhaa tai ylimääräistä. Kokeilin nauhoittaa sovelluksen
avulla ohjevideon King of Math -oppimispeliin; mistä se löytyy ja miten pelissä tulee toimia. Lopuksi jaoin videon YouTubeen. Screencast-O-Maticissa jako-ominaisuuskin on erittäin selkeä; videon otsikon, kategorian, avainsanat ja kuvauksen pystyy helposti lisäämään, vaikka ei olisi koskaan aikaisemmin käyttänyt sovellusta tai julkaissut videoita YouTubessa. Videon kuvaaminen ja lataaminen nettiin kävi todella nopeasti ja helposti, joten ainakin tämän kokeilun osalta Screencast-O-Matic osoittautui erittäin toimivaksi.
Opetuksessa Screencast-O-Maticia voisi monessakin tilanteessa käyttää samalla tavalla erilaisten ohjevideoiden tekemiseen, kuin tässä kokeilussa. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, mutta hyviä ohjevideoita voisi tehdä esimerkiksi oppimispelien, koulun tai kirjaston sivujen, sähköpostin, tekstinkäsittelyohjelmien tai vaikka Excelin käytöstä. Video-ohjeet ovat selkeämmät kuin kirjalliset ohjeet ja videon voi tarvittaessa katsoa uudelleen ja pysäyttää. Jos koululle saisi vielä oman käyttöliittymän lisäominaisuuksilla, saisi sovellusta varmasti vielä paremmin hyödynnettyä opetuksessa.