taavan oman käytön mallin, mikäli taloyhtiö ei toimi sähkömarkkina lain mukaisena kiinteistön sisäisenä sähköverkkona. Taloyhtiöillä on oma kiinteistöverkko, mutta tämän oman verkon sisällä jokaisella asunnolla on jakeluverkkoyhtiön sähkömittarit. Taloyhtiön kiinteistöverkko liittyy tontin rajalla jakeluverkkoyhtiön sähköverkkoon.
” Ongelmana on, että jos aurinkosähkövoimala kytketään taloyhtiön kiinteistösähkömittariin, niin kiinteistöverkossa asukkaille kulkevaa aurinkosähköä kohdellaan nykyisen lainsäädännön mukaisesti sähköverojen ja siirtomaksujen osalta samoin kuin aurinkosähkö kulkisi jakeluverkkoyhtiön sähköverkon kautta sähkömarkkinoille myytäväksi”, kertoo Auvinen.
Fysiikan lait mutkalla Menettely on tämä, vaikka fysiikan lakien mukaan aurinkosähkö kulkeutuu aina ensimmäisenä asukkaiden kulutukseen taloyhtiön kiinteistöverkon sisällä käymättä jakeluverkkoyhtiön sähköverkossa.
” Tämä menettely heikentää nykyisellä siirtohinnoittelurakenteella ja verotusmallilla aurinkosähkön kannattavuutta asunto-osakeyhtiöiden osakkaille verrattuna muihin aurinkosähkön tuottajiin: omakotiasujiin, maatiloihin, yrityksiin ja julkisiin toimijoihin”, toteaa Auvinen.
Lisäksi taloyhtiöiden asukkaat eivät saa muitakaan etuuksia, kun esimerkiksi omakotitalojen asukkaat voivat saada aurinkoenergiainvestointiin kotitalousvähennystä sekä yritykset, kunnat ja maatilat investointitukea.
Aurinkolasit päässä? Omakotitaloon päivä paistaakin ihan kivasti. VTT: n omakotitalon omistajille toteuttama haastattelututkimus osoittaa, että aurinkovoimalan hankkineet seuraavat usein aktiivisesti omaa aurinkosähkön tuotantoaan ja muuttavat sen mukaan kulutuskäyttäytymistään, kuten astian- ja pyykinpesukoneiden käyttöaikoja.
Tutkimuksen mukaan omasta aurinkovoimalasta saa myös mielihyvää: se on ympäristöteko ja parantaa omavaraisuutta. Lisäksi aurinkovoimalaa esitellään mielellään muille. Jo vanhastaan tiedetään eräänlainen” aurinkopaneelien dominoefekti”: yhden naapurin hankinta johtaa usein voimaloiden yleistymiseen koko naapurustossa.
” Kuluttajat haluavat luotettavia, helppoja ja ympäristöystävällisiä energiaratkaisuja”, toteaa professori Eva Heiskanen Helsingin yliopiston kuluttajatutkimuskeskuksesta.
“ Taloudellisuuden osalta riittää, että kuluttajat kokevat ratkaisut kohtuullisen järkeviksi ja omaan rahatilanteeseen sopiviksi”, lisää Heiskanen.
Heiskasen mukaan verkosta löytyvä tieto tai yritysten suoramarkkinointi eivät yksin vakuuta kuluttajia.” Hankintapäätöksiin vaikuttaa usein tuttavien ja lähellä asuvien ihmisten esimerkki, joten omilla verkostoilla ja medialla on suuri vaikutus. Siksi kuluttajien keskinäistä tiedonvaihtoa, yhteishankintoja
Suomessa on otettu käyttöön ensimmäinen saksalaisen TESVOLTin 14,4 kWh kokoinen sähkövarasto. Järjestelmä varastoi 20 kWp aurinkosähköpaneeliston ylijäämäsähkön oman kulutuksen optimoimiseksi sekä kiinteistön sähköhuollon varmistamiseksi sähkökatkoksen aikana.
ja muuta vertaistoimintaa kannattaisi tukea ja edistää nykyistä enemmän”, sanoo Heiskanen.
Sähkövarasto starttasi Aurinkoteknologia myös kehittyy jatkuvasti, mikä on omiaan lisäämään kansalaisten, yritysten ja yhteisöjen mielenkiintoa.” Huhtikuussa 2018 otettiin Länsi-Uudellamaalla käyttöön ensimmäinen saksalaisen Tesvoltin 14,4 kWh kokoinen sähkövarasto. Järjestelmä varastoi 20 kWp aurinkosähköpaneeliston ylijäämäsähkön oman kulutuksen optimoimiseksi sekä kiinteistön sähköhuollon varmistamiseksi sähkökatkoksen aikana”, kertoo Thomas Lindner Aurinkoinsinöörit Oy: stä.
” Kyseessä on lomakiinteistöön tehty ratkaisu, jonka elinkaari on 30 vuotta. Ratkaisu on lisäksi modulaarisesti laajennettavissa, eli akkuja saa tarvittaessa lisää”, kertoo Lindner.
Täysautomaattinen saareketoimintamuoto( Enwitec GmbH) huolehtii sähkönsaannista akuista tai aurinkopaneeleista muutamassa sekunnissa sähkökatkoksen sattuessa. Sähkövarasto koostuu Samsung SDI-akuista, jotka täyttävät korkeimmatkin turvallisuusvaatimukset ja ovat erittäin pitkäikäisiä aina 30 vuoteen ja 8 000 täyteen lataussykliin saakka. Täysautomaattinen verkkokytkentälaite on Enwitec GmbH: n valmistama.” Tämän kesän aikana kiinteistön sähkön omavaraisuusaste oli akkujärjestelmän ansiosta niinkin korkea kuin 98 %”, toteaa Lindner.
Ihmiset valmiita muutokseen Aurinkoinsinöörit on Tesvoltin ja Enwitecin maahantuoja Suomessa ja lisäksi yritys suunnitteli kyseisen järjestelmän. Aurinkoinsinöörien asiakkaat ovat etupäässä asennusyrityksiä, eivät loppuasiakkaita eli vaikkapa taloyhtiöitä, mutta myös Lindner on tietoinen lainsäädäntöön liittyvistä ongelmista aurinkoenergian leviämisen tiellä.
” Ihmiset ovat asennepuolella jo paljon pidemmällä kuin lainsäädäntö, joka selvästi jarruttaa kehitystä”, toteaa Lindner.” Nyt ollaan tilanteessa, jossa ei auta, vaikka kaikki taloyhtiön osakkaat haluaisivat aurinkosähköä – mittarointikuvio ei toimi.” n
KUVA: AURINKOINSINÖÖRIT OY
4 – 5 / 2018 kita 71