KUN LAINSÄÄTÄJÄN VARJO AURINGON PIMENSI
LÄHES PUOLET TALOYHTIÖIDEN ASUKKAISTA HALUAISI HANKKIA AURINKOSÄHKÖÄ, MUTTA ILMAN LAKIMUUTOSTA” AURINKOTALOUS” EI ETENE
TEKSTI: SAMI J. ANTEROINEN KUVA: PIXABAY
Paperilla taloyhtiöt ovat mitä otollisinta maaperää aurinkopaneeleille: asunto-osakeyhtiöitä on Suomessa lähes 90 000 ja niissä asuu yli 2,6 miljoonaa ihmistä. Nykyisellään aurinkosähkön hyödyntäminen vaatii kuitenkin taloyhtiöiltä mittavan sähkömittariremontin, sillä lainsäädäntö estää aurinkosähkön jakamisen taloyhtiöiden asukkaiden omaan käyttöön nykyisillä sähkönsiirtoyhtiöiden mittareilla. Siksi aurinkosähkön tuottajat ovat taloyhtiöissä harvassa.
KIINNOSTUS ON kuitenkin suurta: kesän 2018 aikana Aalto-yliopiston aurinkosähkökyselyyn vastanneista taloyhtiöiden asukkaista lähes puolet oli erittäin kiinnostunut aurinkosähkön hankinnasta.
Jopa neljännes vastasi hankkivansa erittäin todennäköisesti 900 euron voimalaosuuden, jos aurinkosähköllä saisi 40 euroa säästöä vuodessa. Aurinkosähkön hankinnan hyödyiksi vastaajat arvioivat mm. uusiutuvan energian hyödyntämisen, päästöttömyyden ja omavaraisuuden lisääntymisen.
Älymittarit on jo FinSolar-projektin vetäjä Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta toteaa, että meillä on jo tarvittavat älykkäät sähkömittarit, joilla aurinkosähkön pientuotanto voitaisiin jakaa taloyhtiöiden kiinteistöverkoissa asukkaiden omaan käyttöön tietokoneohjelman avulla.
” Nyt tarvitaan vain lakimuutos, joka sallii tämän. Tietokoneohjelmaa kokeillaan jo taloyhtiöissä Helsingissä ja Oulussa yhteistyössä paikallisten sähkönsiirtoyhtiöiden kanssa” sanoo Auvinen.
” Toistaiseksi taloyhtiöiden osakkaat ovat aurinkosähkön hyödyntämisessä väliinputoajia Suomessa”, hän toteaa.
” Taloyhtiön osakkaat eivät voi nykyisin hyödyntää aurinkosähköä teknisesti järkevällä, vaivattomalla ja taloudellisesti kannattavalla tavalla muutoin kuin kiinteistösähkön osalta.”
Nykymalli ei ole reilu Auvisen mukaan aurinkosähkö on kannattavaa yrityksille, kunnille, maatiloille ja omakotitaloille, sillä ehdolla, että ne voivat säästää omaan käyttöön tuotetulla aurinkosähköllä ostosähkön hankintakuluja energian, sähköverojen ja energiaperusteisten( snt / kWh) siirtomaksujen osalta. Tämä toteutuu, kun aurinkosähkövoimala kytketään fyysisesti sähkömittariin kuluttajan puolelle, eikä sähkömittarin“ sähkökaupan” puolelle.
” Näin kytkettynä aurinkosähkö vähentää rakennukseen jakeluverkosta virtaavaa, sähkömittarin läpi kulkevaa ostosähköä. Aurinkosähkö kulkee sähkömittarin läpi jakeluverkkoon ja sähkömarkkinoille vain, jos rakennuksessa ei pystytä sitä itse käyttämään.”
Taloyhtiöissä sähkön mittausjärjestelyt estävät nyt vas-
70 kita 4 – 5 / 2018