KITA 4+5/2018 | Page 46

RAKENNUKSEEN ÄLYÄ SANEERAUKSIEN YHTEYDESSÄ

TEKSTI: RIIKKA LIEDES KUVA: DNA
Asumisen turvallisuutta, mukavuutta, energiatehokkuutta ja terveellisyyttä palvelevien älykkäiden ratkaisujen määrä lisääntyy jatkuvasti ja yhä useampi pohtii näiden tekniikoiden tuontia omaan olohuoneeseensa. Yksittäisten plug and play-tyyppisten laitteiden käyttöönotto on yksinkertaista, milloin vain, mutta kokonaisuutta ohjaavat järjestelmät vaativat tarkempaa suunnittelua ja yleensä jonkinasteista remonttia.
Asiat kerralla kuntoon Sähkö- ja telejärjestelmien uusimisesta linjasaneerauksien yhteydessä on tullut yleistä. Vaikka remontin hinta kasvaa projektien yhdistyessä, on tajuttu, miten paljon edullisempaa on saneerata kaikki kerralla kuntoon. Työmaan perustamiskustannukset ja asukkaiden tilapäismajoitukset vievät kuitenkin aina melkoisen siivun projektin kustannuksista.
Aina putkien ja sähköjen uusimista ei kuitenkaan saada ajoitettua samaan aikaan. Erillisenkin sähkösaneerauksen yhteydessä kannattaa kuitenkin punnita rakennusten tietoteknisten järjestelmien uusiminen. Televerkkojen ja yleiskaapelointijärjestelmien uudistaminen on internetaikakaudella lähes itsestään selvää. Näiden lisäksi kuitenkin kiinteistössä voidaan parantaa ja lisätä esimerkiksi automaatiota ja turvallisuutta.
Älykkäiden sähköisten taloteknisten ratkaisuiden pohja on kuitenkin aina nykyaikaiset ja turvalliset sähköjärjestelmät. Olemassa olevien järjestelmien saneeraus onkin hyvä aloittaa aina kuntotutkimuksella, jossa selvitetään järjestelmän toimivuuden ja turvallisuuden mahdolliset puutteet. Tutkimuksessa tarkastelu tehdään sekä aistinvaraisesti että mittauksin. Lopuksi kuntotutkimuksessa annetaan vielä arvio investointitarpeista ja suositukset korjauksista.
Tyypillisesti kerrostalon sähköremontti käsittää kiinteistön pää- ja muiden keskusten sekä yhteisten tilojen pistorasioiden ja valaisimien uusimisen. Lisäksi remontissa voidaan uusia kaapeloinnit ja usein huoneistojen pistorasioiden määrää lisätään. Kymmeniä vuosia sitten ei osattu arvatakaan, millaisia määriä sähkölaitteita ja sähköisiä järjestelmiä kodeissa nykyään kaivataan. Turvallisuus on myös kehittynyt vuosien varrella ja remonteissa onkin yleensä tarpeen lisätä vikavirtasuojauksia ja suojamaadoituksia.
Tarvekartoitus on jokaisen uudistuksen lähtökohta Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty-sanonta pitää myös sähköisten järjestelmien kanssa paikkaansa ja suunnittelu alkaa aina siitä, että pohditaan, mitä oikeastaan edes halutaan. Pitkälle pääsee jo itsenäisesti listaamalla kaivattuja toimintoja ja palveluita. Avuksi kuitenkin kannattaa ottaa ammattilainen, joka osaa muotoilla toiveet konkreettisiksi tavoitteiksi ja esitellä olemassa olevia vaihtoehtoja.
Ammattilaisten mukaan ottaminen aivan alkuvaiheessa on myös järkevää siksi, että he osaavat nähdä eri kokonaisuuksien synergiaedut ja vaatimukset toisilleen. Suunnittelijat tietävät eri ratkaisuiden tarpeet sähköille, LVI-laitteille ja vaikkapa laajakaistapalveluille. Kun suunnittelija on hyvissä ajoin mukana, säästytään esimerkiksi erilaisilta purkkaratkaisuilta, joissa eri järjestelmien omia käyttöliittymiä yritetään yhdistää käytön helpottamiseksi. Myös eri järjestelmien anturointeja voidaan käyttää ristiin, kun asiasta tiedetään tarpeeksi aikaisin, ja vältetään ylimääräiset seiniä ja kattoja koristavat laitekotelot.
Järjestelmiä suunniteltaessa ja hankittaessa on myös erittäin tärkeää muistaa niiden käyttömukavuus, huollon helppous ja tulevaisuuden täydennystarpeet. Erilaiset ratkaisut kehittyvät koko ajan ja muutaman vuoden päästä käyttäjät kaipaavatkin ehkä jo uusia säätöjä ja mukavuuksia tuovia palveluita, eikä tällöin ole ehkä kiinnostusta käynnistää taas uutta suurremonttia. Laajennukset voidaan toteuttaa esimerkiksi langattomilla tekniikoilla, vaikka kokonaisen järjestelmän langattomuus ei vielä sen toimintavarmuuden kannalta ole järkevää.
46 kita 4 – 5 / 2018