ILMOITUS
VESIPUTKIEN PINNOITUS
ON NOPEA SANEERAUS MENETELMÄ
TEKSTI: MERJA KIHL JA ARI MONONEN KUVAT: SUOMEN TULOVESI OY
Kun asuinkiinteistön vesiputkia kunnostetaan pinnoittamalla, huoneistoissa ei tarvitse tehdä purkutöitä tai perinteisiä putkenvaihtoja. Olemassa olevat vesiputket kuivataan, puhdistetaan ja pinnoitetaan. Saneeraus pinnoittamalla ei enää edellytä rakennuslupaa. Talon asukkaiden kannalta remonttitapa on helppo ja vaivaton, sillä he voivat halutessaan asua huoneistoissaan koko saneeraustyön ajan.
PINNOITUKSEEN PERUSTUVAA putkisaneerausmenetelmää on käytetty Euroopassa vuodesta 1996.
Suomessa vesiputkien pinnoituksia on toteutettu vuodesta 2005 alkaen.
Suomen Tulovesi Oy on erikoistunut vesi- ja lämmitysputkien pinnoitussaneerauksiin.
Yhtiön saksalainen yhteistyökumppani Donauer & Probst GmbH on toiminut alalla jo yli 20 vuoden ajan. Saksalaisyrityksen kehittämällä vesi- ja lämmitysputkien DonPro-pinnoitusmenetelmällä on useita laatusertikaatteja.
” Kyseessä on Suomessa aliarvostettu saneerausmenetelmä, johon monet perinteisten putkiremonttien kannattajat suhtautuvat vähättelevästi”, sanoo Suomen Tulovesi Oy: n asiantuntija Hannu Alajääskö.
” Pinnoitus on kuitenkin käytännössä hyvä ja myös toimivaksi todettu menetelmä. Liikkeellä olevat väärät väittämät menetelmän todellisista kustannuksista ja käytettävyydestä usein johtuvat vain puutteellisista tiedoista.”
Pinnoite on kehitetty juomavesiputkistoille Ennen pinnoituksen aloittamista vesiputkisto kuivataan paineilmalla. Tällöin kosteus haihtuu putkista ja putken sisäpuoliset likakerrostumat kuivuvat.
Seuraavaksi putkiston likakerrostumat puhdistetaan hiekkapuhallusta muistuttavalla tekniikalla, jossa hyödynnetään ylija alipainetta. Putkistosta irtoava lika johdetaan suljetussa kierrossa säiliöön, joka sijoitetaan kiinteistön pihalle. Puhdistuksen lopputulos tarkistetaan kuvaamalla.
Tämän jälkeen vesiputkisto pinnoitetaan juomavesikäyttöön kehitetyllä ja hyväksytyllä materiaalilla. Talousvesiputkien pinnoituksessa käytettävä materiaali on Alajääskön mukaan kehitetty nimenomaan juomavesikäyttöön soveltuvaksi.
” Mikäli putkien on kestettävä yli + 100 ° C: n jatkuvia lämpötiloja, pinnoituksessa voidaan käyttää myös erikoispinnoitetta”, Alajääskö mainitsee.
Tyypillisesti kiinteistöjen vesiputket ovat halkaisijaltaan 10 – 50 mm. Niiden saneeraaminen sukittamalla olisi tästä johtuen mahdotonta, toisin siis kuin suurikokoisten viemäriputkien.
” Varsinainen pinnoitus muistuttaa ruiskutusta ja toteutetaan paineilman avulla”, Alajääskö selittää.
Pinnoituksen valmistuttua putkistossa tehdään aina tarkastuskuvaus ja painekokeet sekä varmistetaan juomaveden laatuvaatimuksien täyttyminen erillisellä juomaveden laatuanalyysillä.
Asukasystävällinen remonttitapa Pinnoitusmenetelmässä on Alajääskön mukaan paljon hyviä ominaisuuksia.
” Pinnoitus on nopeampi toimenpide kuin muut putkisaneerausmenetelmät ja siksi asukkaiden kannalta miellyttävämpi. Pinnoitustyö kerrostalokiinteistössä tehdään nousulinja kerral-
22 kita 4 – 5 / 2018