KITA 4/2023 | Page 21

Viime vuosina monilta taloyhtiöiltä ja muiltakin kiinteistöiltä on alettu vaatia uudenlaisten ja yhä useampien jätteenkeräysastioiden hankkimista jätepisteille , jotta jätteiden lajittelu ja kierrätys saadaan Suomessa entistä monipuolisemmaksi . Myös uusimpien määräysten myötä tällainen suuntaus jatkuu . Jätekatokset uhkaavat pian käydä ahtaiksi .
JOS JÄTTEIDEN keräysastiat sijoitetaan kiinteistön pihalle , niiden suojaksi on tyypillisesti rakennusjärjestyksen mukaan rakennettava jätesuoja , -katos tai -aitaus. Keräyskapasiteetti mitoitetaan asuntoyhtiön koon perusteella .
Näin ollen monien tyylikkäiden kiinteistöjen porteilla on kenties hiukan koruttomampia katoksia tai muita rakennelmia , jotka suojaavat jäteastioita . Ehkä rakennelmat eivät ole aina kauniita , mutta sellaisia kiinteistön jätehuolto kysyy – takavuosien kotimaista iskelmää mukaillen . ( Kyseistä laulua esittäneestä maalaispojasta tuli sittemmin pitkäaikainen kansanedustaja , joten hänkin on ollut osaltaan mukana Suomen jätehuoltolainsäädännön voimaan saattamisessa .)
Nykyisin toki on tarjolla myös joitakin jätekatosta huomaamattomampia maanalaisia vaihtoehtoja kiinteistöjen jätteenkeräyksen toteuttamiseksi .

Jätehuoltoa ohjaavat jätehuoltolaki ja -asetus sekä paikalliset määräykset .
Määräyksiä , ohjeita ja vaatimuksia Jätehuoltoa ohjaavat jätehuoltolaki ja -asetus sekä paikalliset määräykset , esimerkiksi pääkaupunkiseudulla kuntien yhteisorganisaation HSY : n yleiset jätehuoltomääräykset .
Samaten eri kaupunkien rakennusjärjestyksissä voidaan edellyttää riittäviä tiloja jätteiden keräämistä ja lajittelua sekä jätehuollon muita järjestelyjä varten . Kunnan tai alueen lajitteluvaatimukset määrittävät , minkätyyppisiä keräysastioita yhtiön jätepisteelle tulee sijoittaa .
Tätä nykyä monet sekä yleisistä että paikallisista määräyk sistä pohjautuvat Euroopan Unionin direktiiveihin ja yleiseurooppalaisiin jätemateriaalien uudelleenkäyttö- ja kierrätystavoitteisiin .
4 / 2023 kita 21