KITA 3/2023 | Page 18

Sähkösaneeraus kannattaa suunnitella huolellisesti etukäteen .
KUVA : PEXELS
Lisää pistorasioita Monissa kiinteistöissä sähköjärjestelmät alkavat olla elinkaarensa lopulla esimerkiksi 40 vuoden käytön jälkeen .
” Vaikka sähköt näyttäisivät toimivan , se ei välttämättä takaa , että asiat olisivat kunnossa ”, Korttila tähdentää .
Pistorasioiden lisääminen kiinteistöissä helpottaa sähkölaitteiden käyttöä . Vanhoissa rakennuksissa saattaa olla toisinaan puutteita myös pistorasioiden maadoituksissa .
” Jos pistorasioita ei ole tarpeeksi , asukkaat kenties alkavat käyttää jatkojohtoja . Siinä on kuitenkin riskinsä , sillä jatkojohdot voivat lisätä sähköpalojen vaaraa ”, Korttila arvioi .
Joissakin omakotitaloissa sähköt on ehkä tuotu kiinteistöön ilmajohdoilla , jotka usein ovat alttiita salaman aiheuttamille ylijännitteille ja sähkökatkoille tai muille vaurioille .
” Kun kiinteistöön asennetaan ylijännitesuojia , ne poistavat riskejä jo aika paljon .”
Korttila muistuttaa , että muiden sähkösaneeraustöiden yhteydessä olisi hyvä tarkistaa ja tarvittaessa uusia myös rakennuksen antenni- ja televerkot .
” Kun vahvasähkökaapeleita reititetään , muita kaapeleita voidaan samaan aikaan vetää samoille nousulinjoille ja muille reiteille . Jos tehdään erilliset remontit , rakenteita joudutaan avaamaan myöhemmin uudelleen , mikä varmasti lisää taloyhtiölle aiheutuvia kustannuksia .”
Suunnittelua ja seurantaa Sähkösaneeraus kannattaa Korttilan mukaan suunnitella huolellisesti etukäteen , jotta saadaan aikaan hyvä ja toimiva kokonaisuus .
” Suunnittelun osuus projektin kustannuksista on suhteellisen pieni . Sähköjärjestelmät on hyvä saada sellaiseen kuntoon , että ne vastaavat asukkaiden ja kiinteistön muiden käyttäjien tarpeita pitkälle tulevaisuuteen ”, hän toteaa .
Saneerauksen jälkeenkin laitteiden ja kaapeleiden kuntoa tulee seurata , jotta mahdolliset vaurio- tai vikatilanteet ehditään havaita ajoissa .
” Systemaattisen huollon ja kunnossapidon myötä järjestelmät pysyvät paremmin kunnossa . Jos esimerkiksi laitteissa ei ole turhaa pölyä , oikosulusta aiheutuva kipinä ei pääse sytyttämään laajaa tulipaloa .”
” Jos taas sähkölaitteet kuumenevat enemmän kuin niiden pitäisi , kyse saattaa olla liitosongelmasta , joka voidaan havaita lämpökamerakuvausten avulla ”, Korttila muistuttaa .
Nykyisissä kiinteistöissä sähköä kulutetaan enemmän ja eri tavoin kuin takavuosina . Kymmeniä vuosia sitten asennetut sähköjärjestelmät ja liitännät eivät todennäköisesti enää riitä kaikille uusille sähkö- ja elektroniikkalaitteille , joita talossa tarvitaan .
” Monesti sähköjärjestelmien kunnossapitoa ei ennakoida riittävästi . Oikein ajoitetuilla huolloilla sähköjärjestelmille olisi mahdollista saada esimerkiksi 20 vuotta lisää käyttöaikaa .”
Osaavat ja koulutetut ammattilaiset asialle Usein taloyhtiön sähkösaneeraus toteutetaan esimerkiksi linjasaneerauksen yhteydessä .
Kun sähköjärjestelmiä saneerataan , tekijöiden osaamisesta ei kannata tinkiä . Sähkösaneeraus on monivaiheinen ja haastava projekti .
Töiden valmistuttua urakoitsijan velvollisuuksiin kuuluvat vielä käyttöönottotarkastus sekä tarkastuspöytäkirjan luovutus .
” Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on viime kädessä taloyhtiön hallituksella . Sähkötöihin on syytä valita yksinomaan kokeneita ja luotettavia ammattilaisia , joiden kanssa tehdään saneeraustöistä sitten kirjallinen sopimus .”
” Taloyhtiön huoltomies ei saa tehdä mitään sähköasennuksia . Niissä töissä tarvitaan aina koulutettuja sähköalan ammattilaisia ”, Korttila korostaa . n
18 kita 3 / 2023