kartoitus ja luokittelu sekä jatkotoimenpiteiden arviointi ja korjaustarpeen määrittäminen .
” Vahinkoalan Auktorisointiryhmä on perustettu vuonna 2004 . Auktorisoinnin tavoitteena on varmistaa , että JVT- ja kuivausalalla toimivilla yrityksillä ja pelastuslaitoksilla on vaadittava ammattitaito ja toiminnalliset edellytykset vahinkotapausten hoitamiseen ”, kertoo Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden liiton toiminnanjohtaja Kirsi-Marja Kuusisto .
Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden liitto kehittää vahinkopalvelualalla toimivien yritysten yhteistyötä , ylläpitää ja edistää alan ammattitaitoa sekä toimii Vahinkoalan Auktorisointiryhmän sihteerinä . Lisäksi Auktorisointiryhmään kuuluvat Suomen Isännöintiliitto , Suomen Kiinteistöliitto , Suomen Paloinsinööriyhdistys , Suomen Palopäällystöliitto , Vakuutusalan Tekniset Tarkastajat sekä Finanssiala ry .
”
Vahinkokartoittajalla sekä jatkoselvitysten tekijöillä on oltava riittävä pätevyys .
Auktorisoinnilla varmistetaan alan toimijoiden pätevyys . Auktorisoinnin edellytyksenä olevaa koulutusta järjestävät pääasiassa Suomen JVT- ja Kuivausliikkeiden liitto ry ( SJVTKL-koulutus ) ja Suomen Palopäällystöliitto . Koulutuksen avulla varmistetaan , että auktorisointia hakeva toimija täyttää toiminnan harjoittamisen vaatimukset .
” Rakennusalalla on vuosien saatossa vakiintunut vaihtelevia toimintatapoja esimerkiksi kosteusmittausten tekemisessä . Ohjeen avulla käytäntöjä pyritään yhtenäistämään sekä tuomaan selkeästi esille tämän hetkiset lainsäädännön vaatimukset ”, sanoo Kuusisto .
Vahingon laajuus arvioidaan vahinkokartoituksen pohjalta Rakennusten vahinkoselvitykset ja korjaaminen -ohjeen tavoitteena on yhtenäistää vahinkoselvitys- ja korjausprosesseja sekä kartoitusraportteja siten , että raportit sisältävät täsmälliset vahingonluokitteluun , korjaustarpeen määrittelyyn ja korjaussuunnitteluun sekä vakuutusyhtiön korvauskäsittelyyn tarvittavat tiedot .
Edellinen ohje oli 15 vuoden takaa , joten monet rakentamista ohjaavat säännökset ja määräykset ovat muuttuneet edellisen ohjeen julkaisemisen jälkeen . Nykyisin rakentamista ohjaavat asetukset , joissa määritellään tekniset seikat , kohteiden vaatimustasot ja toimijoiden pätevyysvaatimukset .
Ohjeen kirjoitustyöstä vastasivat Sami Niemi , Mikko Koskivuori ja Toni Mäki Vahanen Rakennusfysiikka Oy : ltä . Mäki on sittemmin siirtynyt Sweco Asiantuntijapalvelut Oy : n palvelukseen . Kirjoittajat ja Vahinkoalan auktorisointiryhmä tekivät kirjoitusprosessissa tiivistä yhteistyötä .
” Isojakin vahinkoja saatetaan lähteä korjaamaan pelkästään hyvin kevyen tutkimisen pohjalta katsomatta kokonaiskuvaa ja ilman riittävän pätevän suunnittelijan laatimia korjaussuunnitelmia . Suunnittelua ohjaa asetus suunnittelutehtävien vaativuusluokkien määräytymisestä . Vahingon sattuessa ensin tulee selvittää riittävän tarkasti mitä on tapahtunut ja mistä syystä . Kaikissa toimenpiteissä on huomioitava lainsäädäntö ”, sanoo Vahanen Rakennusfysiikka Oy : n kehityspäällikkö Sami Niemi .
” Tyypillisesti vahinkoselvitykset aloitetaan vakuutusyhtiöiden maanlaajuisten sopimuskumppaneiden tekemällä vahinkokartoituksella . Vahinkokartoitus on monessa tapauksessa kertaluonteinen lyhyt kohdekäynti , jolloin käytettävissä olevat tutkimusmenetelmät ovat rajalliset . Vahinkokartoituksen raportin perusteella tehdään kuitenkin koko vahinkoprosessin etenemisen ja lopputuloksen kannalta merkittäviä päätöksiä ”, jatkaa Swecon palvelupäällikkö Toni Mäki .
3 / 2022 kita 9