KITA 3/2022 | Page 57

Asbestinpurkutyöt ovat tulleet luvanvaraisiksi .
KUVA : STYL RY
” Vaikkapa maalaustöissä voidaan ehkä käyttää vesiliukoisia maaleja sen sijaan , että käytettäisiin liuotinpohjaisia – joihin liittyy enemmän terveysriskejä . Kuitenkaan tällaiset keinot eivät aina riitä , joten suojavarusteitakin tarvitaan . Monesti ne ovat jopa ainoa vaihtoehto ”, Bergman arvioi .
Suomen Työturvallisuuden Liitto STYL ry : n toiminnanjohtaja John Bergman sanoo , että turvallisuuden parantaminen on haastavaa ja monipuolista työtä
Tieto lisää turvallisuutta Nykyisin erityisesti asbestin riskit tiedetään jo varsin hyvin , joten niiltä osataan usein suojautua .
” Entisaikaan vaaroja ei tunnettu samalla tavoin , ja nykyäänkin asbestia voi tulla vastaan purkutöiden yhteydessä ”, muistuttaa Bergman .
” Asbestinpurkutyöt ovatkin jo tulleet luvanvaraisiksi . Nykyaikana tajutaan yhä paremmin myös monien muiden aineiden ja niistä hengitysilmaan irtoavan pölyn aiheuttamat vaaratekijät .”
Vielä joitain vuosikymmeniä sitten vaikkapa puupölyä ei juuri ymmärretty varoa työpaikoilla , joskin kovien puu lajien työstössä syntyvän pölyn epäiltiin vaarantavan terveyttä . Nykyisin kaikki puupöly on työturvallisuusmielessä luokiteltu ei-terveelliseksi .
” Henkilökohtaiset suojaimet ovat kätevä tapa parantaa turvallisuutta sellaisissa töissä , joissa muodostuu pölyä ”, Bergman suosittaa .
Suojaimia on osattava käyttää Kun työmaan riskitekijät tiedetään , työntekijöille osataan valita ja hankkia oikeanlaiset ja määräystenmukaiset suojaimet . Vaikkapa hengityssuojaimet jaotellaan yleensä eristäviin ja suodattaviin .
” Vaikka työturvallisuus on viime kädessä työnantajan vastuulla , myös suojainten käyttäjien on osattava käyttää varusteita oikealla tavalla . Käyttämättöminä niistä ei ole apua ”, Bergman toteaa . Joskus suojaimen toimivuus voi olla pienestä kiinni . ” On esimerkiksi tärkeää , että hengityssuojaimen käyttäjällä ei ole yli kahdeksan tunnin parransänkeä vaan sileäksi ajellut kasvot . Muussa tapauksessa suojain ei istu kunnolla , ja silloin haitallisia hiukkasia voi päästä suojamaskin reunan kohdalta hengitysilmaan . Tähän seikkaan STYL ry tulee kiinnittämään huomiota syksyn 2022 työturvallisuusmessuilla .”
Tiiviystestauksen toteuttamiseksi on olemassa useita menetelmiä , ja muun muassa jotkut STYL : n jäsenyritykset hoitavat testauksia leipätyönään .
” Ammattikäytössä tällaiset kysymykset voivat olla haasteellisia . Maskin istuvuus vaihtelee niin henkilöstä kuin suojaimen valmistajastakin riippuen . Tiiviystestaus on keskeistä erityisesti asbestinpurkutöissä . On katsottava , millainen maski on tiiviyden kannalta paras vaihtoehto .”
Bergman muistuttaa , että samaan tapaan myös korvatulppien on istuttava hyvin , jotta ne suojaisivat korvia melulta .
” Lähitulevaisuudessa hengityssuojaimien tiiviystestaus olisi hyvä saada kirjatuksi myös työsuojelulainsäädäntöön ”, hän esittää .
Kohti parempia aikoja Bergman uskoo , että ymmärrys työsuojeluasioista ja esimerkiksi henkilösuojaimien hyödyistä lisääntyy vähän kerrassaan Suomen työmailla .
” Kehitys vie parempaan suuntaan . Rakennusalalle on jo tullut kypäräpakko , ja nyt kaikki työntekijät käyttävät kypärää . Urakoitsijat hankkivat työmaille toimivia suojavarusteita ja kouluttavat työntekijöitään käyttämään niitä turvallisella tavalla ”, toteaa Bergman .
” Saattaa olla , että isot rakennusfirmat ottavat työsuojeluasiat vakavammin kuin pienet alihankkijat . Myös erot työkulttuureissa voivat vaikuttaa siihen , miten työsuojelu toteutuu työmailla .”
Kun alalla on paljon ulkomaista työvoimaa , myös kielitaitokysymykset voivat vaikuttaa siihen , millä tavoin turvallisuusohjeita tulkitaan .
” Joka tapauksessa alalla on yhteinen huoli ja tavoite siitä , että työturvallisuusasiat saadaan viestitettyä kaikille työntekijöille . Työpaikalta pitäisi päästä terveenä kotiin ”, tähdentää Bergman . n
3 / 2022 kita 57