KITA 3/2022 | Page 28

ILMOITUS

Julkisivujen Markkinat 2022 -tutkimusraportti : JULKISIVUKORJAAMISEN TARVE EDELLEEN SUURI

TEKSTI : PETER LIND / TOIMINNANJOHTAJA , JULKISIVUYHDISTYS – JSY RY
Julkisivujen korjaaminen on edelleen hyvin vaisua ja hankkeita on vireillä vähän . Tämä on ollut alalle haaste jo useamman vuoden ajan . Tulevina vuosina määrän odotetaan kasvavan , joskin maltillisesti . Korjaamisen tarve on kuitenkin suuri ; laskennallinen tarve on kaukana todellisuudesta . Tällaisia näkymiä avaa Julkisivuyhdistyksen Forecon Oy : llä teettämä Julkisivujen markkinat Suomessa 2022 -tutkimus.
JULKISIVUKANNAN KOKONAISMÄÄRÄ on n . 585 miljoonaa neliötä . Viime vuonna julkisivuja korjattiin noin 3,0 miljoonaa neliötä , mikä on n . 100 000 m 2 vähemmän kuin edellisvuonna . Toteutunut julkisivumarkkina kasvoi vastaavasti 2 % isojen aloitusmäärien takia .
Tänä vuonna korjausrakentamisen määrän arvioidaan kasvavan 3,1 miljoonaan neliöön ammattimaisen julkisivukorjaamisen määrän lisääntyessä . Ensi vuonna kokonaismäärän arvioidaan kasvavan vain maltillisesti .
Määrät ovat edelleen selvästi alle julkisivujen korjaamisen laskennallisen tarpeen . Se on tutkimuksen mukaan tällä hetkellä noin 5,5 miljoonaa neliötä . Korjausvelka kasvaa kuitenkin koko ajan , mutta kasvu on maltillista ja arvioidaan vähentyvän .
Suomessa rakennuskanta on iältään kohtuu nuorta . Silti iso osa rakennuksista on tulossa korjausikään tai korjauksella on jo kiire . 1970- ja 1980-luvuilla Suomessa rakennettiin määrällisesti paljon , mikä näkyy tilastoissa ja kasvattaa korjausvelkaa . Korjaamisen aloituksia ovat siirtäneet kuluneet kaksi vuotta koronaviruspandemia , Ukrainan sota ja materiaalihintojen nousut . ” Julkisivukorjausten ajoittaminen rakenteiden kunnon mukaan kuitenkin säästää kiinteistönomistajien varoja . Korjausten laajuutta ja ajankohtaa voidaan selvittää kuntotutkimusten perusteella ”, toteaa Julkisivuyhdistyksen puheenjohtaja Stina Hyyrynen .
Julkisivujen korjaaminen ja materiaalit Julkisivujen korjaamisesta iso osa kohdistuu rakennuskannan suurimpaan julkisivumateriaaliin eli puuhun . Erilaisten levyjen käyttö korjaamisessa on kasvanut edellisen vuoden tavoin . Myös metallisten julkisivujen määrä on kasvattanut osuuttaan , ja määrä on tarkentunut kyselyn pohjalta . Neljänneksi merkittävin materiaali on rappaus .
Lisäksi julkisivuja korjattiin maalaamalla ja pinnoittamalla noin 10 miljoonaa neliötä . Kaikkiaan julkisivuja maalattiin ja pinnoitettiin reilu 14 miljoonaa neliötä .
Parvekkeiden uusimisen ja korjaamisen tarve on suuri . Vajaasta 1,56 miljoonasta parvekkeesta uusitaan vuosittain noin 1,5 prosenttia . Niiden tekniseen korjaamiseen ja nykyaikaistamiseen liittyvä korjaustarve on tällä hetkellä noin 30 000 parveketta .
Uudisrakentamisen julkisivuja tarkasteltaessa puu on edelleen yleisin materiaali , metalli toiseksi yleisin ja sen jälkeen betoni , tiili , muut materiaalit sisältäen erilaiset julkisivulevyt , rappaukset , lasi ja kivi . Erilaisten levyjen markkinaosuuden odotetaan vähenevän lähitulevaisuudessa muun rakentamisen tavoin . Rappausten osalta on tapahtunut muutoksia eri rappausratkaisujen osuuksien välillä .
Koronavirusepidemian pidemmän aikavälin arviointi Julkisivuyhdistys on teetättänyt markkinatutkimuksen Forecon Oy : llä vuodesta 2015 alkaen . Sen tavoitteena on antaa kuva julkisivurakentamisen markkinoista ja katsoa kehitystä myös materiaaleittain . Tuoreessa raportissa Forecon on tarkentanut vanhan kannan materiaalijakoa .
Tutkimuksen suhdannebarometri kertoo alan toimijoiden tulevaisuudennäkymistä ja odotuksista , joita tarkastellaan myös materiaalikohtaisesti .
Tuore tutkimus antaa arvokasta tietoa koronavirusepidemian pidemmän aikavälin vaikutuksista . Kysely toteutettiin kesän 2022 alussa , reilu 2 vuotta pandemian alun jälkeen . n
46-sivuinen tutkimusraportti on maksullinen ( jäsenyrityksille jäsenhinta , ulkopuolisille muu hinta ). Tilaa osoitteesta https :// julkisivuyhdistys . fi / tietoa-julkisivuista / markkinatutkimus / Lisätietoja tutkimuksesta : toiminnanjohtaja Peter Lind toiminnanjohtaja @ julkisivuyhdistys . fi puh . + 358 40 356 5995
28 kita 3 / 2022