KITA 2/2025 | Page 48

KUVA: PEXELS olosuhteista ja käyttäjien tarpeista. Ulkopuoliset ratkaisut, kuten markiisit, kaihtimet ja screen-verhot, estävät tehokkaasti auringon säteilyn pääsyn sisätiloihin. Automatisoidut järjestelmät mahdollistavat dynaamisen reagoinnin sääolosuhteisiin. Sisäpuoliset ratkaisut, kuten lämpöä heijastavat rullaverhot ja kaihtimet, voivat parantaa energiatehokkuutta, vaikka ne eivät olekaan yhtä tehokkaita kuin ulkopuoliset vaihtoehdot. Rakenteelliset ratkaisut, kuten syvät ikkunasyvennykset, ulokkeet ja pergolat, voivat tarjota pysyvää aurinkosuojaa ilman erillisiä laitteita. Myös viherkatot ja-seinät voivat osaltaan hillitä lämpökuormaa.
Automatisointi tuo lisähyötyjä Moderni aurinkosuojaus voidaan integroida osaksi rakennuksen automaatio- ja energianhallintajärjestelmiä. Kun aurinkosuojat toimivat automaattisesti esimerkiksi sääolosuhteiden tai sisälämpötilan mukaan, voidaan maksimoida niiden hyödyt ilman käyttäjän aktiivista osallistumista. Automatisoidut ratkaisut mahdollistavat energian kulutuksen optimoinnin yhdistämällä aurinkosuojat lämmityksen ja jäähdytyksen kanssa, luonnonvalon hallinnan, mikä parantaa sisätilojen viihtyisyyttä ja vähentää keino valaistuksen tarvetta, sekä järjestelmien etähallinnan, jolloin säätöjä voidaan tehdä tarpeen mukaan esimerkiksi mobiilisovelluksen kautta.
Fiksu investointi pitkällä aikavälillä Vaikka aurinkosuojauksen alkuinvestointi voi tuntua suurelta, se maksaa itsensä takaisin pienempinä energiakustannuksina ja vähentyneinä laitehuoltokuluina. Erityisesti uudisrakennuksissa aurinkosuojauksen huomioiminen jo suunnitteluvaiheessa voi merkittävästi parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja asumismukavuutta. Rakennusten energiatehokkuus on tulevaisuuden keskeinen haaste, ja aurinkosuojaus tarjoaa kestävän ja kustannustehokkaan ratkaisun. Suunnittelijat, arkkitehdit ja rakentajat voivat edistää vähähiilisen rakentamisen tavoitteita valitsemalla oikeat aurinkosuojaratkaisut jo varhaisessa vaiheessa. Fiksusti toteutettuna aurinkosuojaus ei ainoastaan säästä energiaa, vaan myös parantaa merkittävästi asumis- ja työympäristöjen laatua. n
48 kita 2 / 2025