KITA 2/2023 | Page 31

Esteettömyyttä ja kestävää asumista edistävien ratkaisujen tekemistä helpotetaan – mikä muuttuu ? Eduskunta hyväksyi helmikuussa esteettömyyttä ja kestävää asumista edistävien ratkaisujen tekemistä koskevat asunto-osakeyhtiölain muutokset . Muutokset tulivat lailla voimaan 8 . maaliskuuta 2023 .
Muutoksen myötä esimerkiksi esteettömyyttä parantavat ja edistävät osakkaan muutostyöt helpottuvat siten , että jatkossa taloyhtiön osakkaalla on oikeus tehdä näitä edellä mainittuja muutoksia yhtiön rakennuksen tai kiinteistön yhteisiin tiloihin . Tällaiset muutokset voivat olla esimerkiksi yleisten tilojen valaistuksen parantaminen , ulko-oven sähköinen avausjärjestelmä ja sisäänkäynnin liuska . Näitä edellä mainittuja muutostöitä kohdellaan samalla tavalla kuin osakkaan omaan huoneistoon toteutettavien muutostöiden osalta , joten asunto-osakeyhtiölain muutostöitä ja kunnossapitovastuuta koskevat säännökset soveltuvat näihin muutostöihin sellaisenaan . Muutoksen toteuttanut osakas vastaa siten omalla kustannuksellaan näistä muutostöistä aiheutuvista kustannuksista , jotka aiheutuvat esimerkiksi käyttökuluista , huollosta ja kunnossapidosta sekä tarpeettomaksi käyneen muutoksen poistamisesta . Tällaisesta muutoksesta ei myöskään saa aiheutua haittaa taloyhtiölle tai muille osakkaille . Lisäksi tällaisesta muutostyöstä on aina ilmoitettava etukäteen isännöitsijälle tai yhtiön hallitukselle .
Lakimuutoksen myötä myös taloyhtiön päätöksenteko kestävää asumista edistävien päätösten osalta helpottuu , jolla on merkitystä erityisesti vanhojen yhtiöiden kannalta . Lakimuutos helpottaa esimerkiksi ilmaston lämpenemisen ehkäisemiseksi tarpeellisten uudistusten käyttöönottoa vanhoissa taloyhtiöissä . Yhtiökokous voi nimittäin jatkossa enemmistöpäätöksellä päättää kestävää asumista edistävistä uudistuksista samassa tahdissa kuin tällaiset uudistukset otetaan käyttöön uudisrakentamisessa . Tällaiset uudistukset voivat olla esimerkiksi sähköautojen latauspisteiden ja aurinkosähkön tuotannon toteuttaminen sekä muut energiatuotannon innovaatiot ja palvelut .
Asunto-osakeyhtiöt kohti digitalisaatiota – huoneistotietojärjestelmän merkitys Asunto-osakeyhtiösääntelyyn kohdistuvat muutostarpeet koskevat myös digitaalisen kehityksen hyödyntämistä taloyhtiöiden toiminnassa . Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi Suomessa otettiin vuonna 2019 käyttöön huoneistotietojärjestelmä , johon on tarkoitus kerätä tiedot taloyhtiöstä sekä osakehuoneistojen omistuksista , panttauksista ja rajoituksista . Huoneistotietojärjestelmän tarkoituksena on parantaa asuinhuoneistoja koskevien tietojen ja omistajamerkintöjen saatavuutta ja luotettavuutta , sillä nämä tiedot olisivat saatavilla sähköisessä muodossa . Tarkoituksena on siten sekä parantaa eri tahojen tiedonsaantimahdollisuuksia että helpottaa eri tahojen työtä esimerkiksi isännöinnissä , taloyhtiön hallituksessa , kiinteistövälityksessä ja rahoituslaitoksissa . Huoneistotietojärjestelmään merkitty sähköinen omistajamerkintä korvaa myös paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena .
Huoneistotietojärjestelmän uusimmat muutokset koskevat huoneistotietojärjestelmästä annettua lakia , huoneistotietojärjestelmää koskevan lainsäädännön voimaanpanosta annettua lakia sekä asunto-osakeyhtiölakia . Nämä muutokset tulevat pääosin lailla voimaan 1 . kesäkuuta 2023 . Uusimmat muutokset koostuvat pääasiassa kahdesta seuraavaksi selostetusta kokonaisuudesta .
Ensinnäkin muutoksen tarkoituksena on parantaa ja tehostaa osakeryhmien muutosten hallintaa . Tällä tarkoitetaan niitä tilanteita , joissa osakehuoneistot muuttuvat jollakin tavalla , kuten esimerkiksi siten , että osakehuoneistot yhdistetään yhdeksi osakehuoneistoksi tai vastaavasti osakehuoneisto jaetaan kahdeksi tai useammaksi erilliseksi osakehuoneistoksi . Osakeryhmien muutoksilla tarkoitetaan myös niitä tilanteita , joissa esimerkiksi yhtiöön tulee kokonaan uusia osakkeita . Tällaiset muutokset edellyttävät yhtiöjärjestyksen muuttamista ja muutoksen rekisteröintiä Patentti- ja rekisterihallituksen ylläpitämään rekisteriin . Sieltä tiedot osakeryhmien muutoksista siirtyvät Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään , jossa osakeomistuksia ja niihin kohdistuvia panttausmerkintöjä hallinnoidaan . Lakimuutoksen jälkeen edellytetään , että taloyhtiön on hankittava tarvittavat suostumukset oikeudenhaltijoilta jo yhtiöjärjestyksen muutoksen päätöstä varten . Tällä varmistetaan sujuva muutettujen osakeryhmien käyttöönotto huoneistotietojärjestelmässä ja se , että niihin voidaan kohdentaa omistus- ja panttausmerkintöjä hakemuksesta .
Toiseksi muutoksen tarkoituksena on parantaa taloyhtiöiden hallinnollisten tietojen saatavuuteen liittyviä toimenpiteitä . Tähän mennessä taloyhtiöiden hallinnolliset tiedot ovat ilmenneet usein isännöitsijäntodistuksesta . Muutoksen myötä nämä tiedot saataisiin jatkossa käyttöön huoneistotietojärjestelmästä , josta tiedot tulevat suoraan esimerkiksi asuntokaupassa kiinteistövälittäjän käyttämään järjestelmään . Myös taloyhtiöiden kunnossapito- ja muutostyötiedot muutetaan vakiomuotoon , joka tukee suunnitelmallista ylläpitoa ja joilla voidaan ennakoida paremmin tulevia tarpeellisia kunnossapitotöitä . Muutoksen myötä myös taloyhtiöiden taloudellista tilannetta voidaan kontrolloida paremmin , sillä huoneistotietojärjestelmästä voidaan toimittaa taloyhtiölainojen tiedot niin kutsuttuun positiiviseen luottorekisteriin , jolla pyritään ehkäisemään ylivelkaantumista taloyhtiöissä . n
2 / 2023 kita 31