KITA 2/2023 | Page 24

TALOYHTIÖN TALOUS TESTISSÄ

TEKSTI : HELI-MARIA WIIK KUVAT : PIXABAY
Taloyhtiön osakkaan vastikemenot saattavat nousta jopa satoja euroja kerralla . Kovia aikoja eletään nyt etenkin yhtiöissä , joissa on suuria yhtiölainoja . Korkomenojen lisäksi taloyhtiöitä kuristaa myös yleinen kustannusten nousu . Esimerkiksi sähkölämmitteisissä taloyhtiöissä energiakulujen nousu on ollut melkoista viimeisen vuoden aikana .
TALOYHTIÖIDEN VELKAKEHITYS on ollut nousussa viimeisen kymmenen vuoden aikana . Vanhoissa asunto-osakeyhtiöissä lainaa on yleensä otettu esimerkiksi putkiremontteja tai muita suuria perusparannuksia varten . Monissa taloyhtiöissä velkaa voi olla useastakin perusparannusprojektista . Suurimpia yhtiövelkoja on tällä hetkellä uudistalokohteissa , joissa osakkeita on myyty 50 – 80 prosentin yhtiölainaosuuksin .
Hypon asuntorahoitusjohtaja Risto Marilan mukaan taloyhtiöiden laina-ajat ovat isompien lainojen osalta tyypillisesti 20 – 25 vuoden pituisia .
” Pääosa asunto-osakeyhtiöiden lainoista on sidottu Euriboriin . Historiallisesti on ollut kannattavampaa kestää korkojen vaihtelu , kuin sitoa lainaa kiinteään korkoon . Menneellä vuosikymmenellä ehdittiin totuttautua nollakorkoihin , eikä erilaiset korkoturvavaihtoehdot nousseet koskaan suosituimmaksi vaihtoehdoksi asunto-osakeyhtiölainoissa .”
Miksi kiinteäkorkoisia taloyhtiölainoja on nostettu niin vähän ? Suotuisan korkotilanteen ohella asunto-osakeyhtiöiden kiinteäkorkoisissa lainoissa on Marilan mukaan niiden käyttöön liittyviä haasteita .
” Niihin saattaa olla kankeampi tehdä esimerkiksi osakaskohtaisia lyhennyksiä tai muita muutoksia ”, hän tarkentaa .
” Ehkä yleisin syy lienee kuitenkin se , että asia ei ole matalien korkojen aikaan noussut puheeksi yhtiökokouksissa .”
Taloyhtiön taloudellinen pelivara kuntoon Marila sanoo , että tällä hetkellä on tärkeää , että taloyhtiöissä tiedetään tarkasti , mikä yhtiön talous tilanne on . Siihen sisältyy
24 kita 2 / 2023