KITA 2/2022 | Page 39

messut | Sisäilmastoseminaari 2022

messut | Sisäilmastoseminaari 2022

SISÄILMASTOSEMINAARI KARISTI KORONAN JA KERÄSI KLAANIT YHTEEN

TEKSTI : SAMI J . ANTEROINEN
Perinteikäs Sisäilmastoseminaari järjestettiin nyt jo 37 . kerran . Maaliskuun 15 . päivänä pidetty seminaari kokosi yhteen lähes 1 100 sisäilma-alan ammattilaista ja aiheesta kiinnostunutta Messukeskuksen kongressisiipeen ja virtuaaliselle tapahtuma-alustalle verkkoon .
” SEMINAARIVIERAITA PAIKAN päällä Messukeskuksessa oli noin 550 ”, kertoo Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola . Hänen mukaansa oli suuri helpotus , kun kahden vuoden odotuksen jälkeen ” sisäilmastoheimot ” saivat jälleen kokoontua ja kohdata ihan kasvotusten .
” Tänä etätyöaikana on selvinnyt , että asiantuntijoiden vuorovaikutus on edelleen erittäin tärkeää myös sisäilmakentän kehityksen kannalta ”, hän toteaa .
Seminaarin ohjelma tarjosi monipuolisen kattauksen niistä teemoista , jotka ovat pinnalla sisäilma-alalla tällä hetkellä . Seminaariin oli kenen tahansa mahdollista jättää esitelmäehdotuksensa viime syksynä ja hyväksytyistä ehdotuksista esittäjät kirjoittivat artikkelin .
” Tältä pohjalta Sisäilmastoseminaarin ohjausryhmä koosti tämänvuotisen ohjelman ”, Ahola kertoo .
Varsinaisten tieteellisten tutkimusten lisäksi seminaari tarjosi useita käytännön sisäilmatyöhön liittyviä esityksiä . Esityksiä oli kaiken kaikkiaan 60 , joista 37 oli suullisia kolmessa rinnakkaisessa sessiossa .
Tiukka paketti ajankohtaista tietoa Ohjelmasessioissa oli esityksiä rakennusten tutkimisesta ja korjaamisesta , lämpöolosuhteista ja jäähdytyksestä , sisäilmaoireista ja oireilevien tuesta , koetusta sisäympäristöstä ja rakennuksen painesuhteista , kuitujen mittaamisesta ja sisäilman laadusta , rakennusten mikrobeista , sisäilmatilanteiden ennaltaehkäisemisestä ja selvittämisestä , kemiallisista yhdisteistä sisäilmassa …
Aholan mukaan seminaarin anti oli melkoinen runsaudensarvi infraäänitutkimuksesta tuoreeseen homekoira-oppaaseen .
” Yksi nouseva puheenaihe on liian kuumat asunnot , eikä ainoastaan kesäkuukausina – eräässäkin kerrostaloasunnossa aurinko lämmitti sisätilat + 27 asteeseen jo maaliskuussa ”, Ahola toteaa ja lisää , että auringon lämpökuorma aiheuttaa isoja haasteita nyt ja tulevaisuudessa .
Mitä opimme koronasta ? Seminaarin avauspuheenvuorossa ylilääkäri , Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön päällikkö Otto Helve niputti koronapandemiasta saatuja oppeja . Helven mukaan koronaviruspandemiasta on oleellista tarkastella sitä , mitä esimerkiksi viruksen aerosolivälitteisyydestä tai ilmanvaihdon merkityksestä on opittu . Oppeja tulisi kerätä , arvioida ja hyödyntää tulevaisuuden rakennusten suunnittelussa .
Katri Leino Rakennustieto Oy : stä puhui rakennusmateriaalien päästövaatimusten tiukentumisesta eri vapaaehtoisissa ympäristöluokituksissa . Leino muistutti , että vaatimusten tulisi olla tasolla , joka teollisuudessa on kohtuudella saavutettavissa – nollapäästöihin pyrkiminen ei ole tarkoituksenmukaista .
Katri Leino valotti myös EU : n taksonomiaa , johon on otettu mukaan periaate ” Do no significant harm ” eli ei saa tuottaa haittaa ihmiselle . Taksonomiaan on toistaiseksi otettu mukaan kriteerit mm . karsinogeenisille yhdisteille ja formaldehydille .
Leinon mukaan EU-tasolla on jo pitkään pyritty saamaan CE-merkintään liitetty emissiotestaus , vaikka toistaiseksi tähän ei ole löytynyt yhteisymmärrystä . Taksonomian kautta sisäilmaasiat silti nousevat myös EU-tasolla .
Työkalupakki kuntoon ! Mervi Aholan mukaan päivän esityksissä heijastui tietty ratkaisukeskeisyys : kun ennen puhuttiin ongelmista , nyt puhutaan ennaltaehkäisystä ja konkreettisista ratkaisuista .
” Takana on vuosien kehitys , joka jatkuu edelleen . Lämmin kiitos seminaarin pääsponsoreille AFRYlle ja Saint-Gobain Finland Oy WEBERille , kumppaneille , näytteilleasettajille sekä sosiaali- ja terveysministeriölle – unohtamatta meidän hienoja kannattajajäseniämme sekä yhteistyökumppaneitamme ”, summaa Ahola . n
Tavataan ensi vuonna Sisäilmastoseminaari 38 : ssa 14.3.2023 !
2 / 2022 kita 39