KOLUMNI
Jere Oksanen suunnittelupäällikkö Rototec Oy
Jere Oksanen vastaa Rototec Oy : n suunnittelutoiminnon vetämisestä . Hän on mm . kehittänyt laskentapohjan osana diplomityötään , jonka avulla voidaan todentaa geoenergiajärjestelmien käyttämän sähköenergian todelliset päästöt . Tavoitteena oli laskea tieteellisesti perusteltu geoenergian päästökerroin ja määrittää siten geoenergian potentiaali vastaamaan kiristyviin energiatehokkuusja kasvihuonekaasujen päästövaatimuksiin . Tutkimuksessa vertailtiin eri energiamuotojen päästöjä ja hintaa ja voitiin määrittää , että maalämpö on niistä vähäpäästöisin ja edullisin .
MAALÄMPÖ MAHDOLLISTAA ENERGIAOMAVARAISUUDEN , JOKA ON TÄRKEÄMPÄÄ KUIN KOSKAAN
VIIMEAIKAISET MAAILMAN tapahtumat ovat saaneet yleisen keskustelun kääntymään riippuvaisuutemme Venäjän energiasta . Käyttämällä enemmän maalämpöä energian tuotannossa voisimme lisätä energiaomavaraisuuttamme , sillä paikallinen energiantuotanto ja huoltovarmuus ovat nyt tärkeämpiä kuin koskaan . Vihreälle siirtymälle on tullut kiire . Onneksi alalla myös tapahtuu koko ajan ja uusia innovaatioita sekä maalämpöön kannustavia julkistuksia tehdään .
Puolet Helsingin energian tarpeesta voitaisiin tuottaa maalämmöllä jo nyt Helsingin kaupunki teki ison julkistuksen 1.2.2022 koskien maalämpökaivojen poraamisen sallimista kaupungin yleisille alueille kuten puistoihin , teiden varsille tai kaupungin tontille , jos taloyhtiön oma tontti ei riitä . Helsingin kaupunki on nyt määrittänyt , että ensisijaisesti kaivot tulee edelleen rakentaa taloyhtiön omalle tontille niin , että ne sijaitsevat yli 7,5 metrin päässä kaupungin viheralueen , katualueen tai kaupungin omistaman tontin rajasta . Mikäli tämä ei riitä , voi kaivon porauksen kallistaa yleisen alueen puolelle .
Tämä on mielestämme hieno avaus Helsingiltä ja toivommekin muiden kaupunkien ja kuntien seuraavan pian . Helsingin kaupunki on sitoutunut kasvattamaan kaupungissa käytettävää maalämmön määrää ja maalämmöllä on tarkoitus kattaa kaupungin lämmitystarpeesta 15 prosenttia vuodesta 2030 alkaen . Vuoden 2021 lopussa maalämmön osuus Helsingin lämmitysenergiasta oli vielä vain 1,8 prosenttia , mutta
samalla maalämpökaivoja porattiin jo 25 prosenttia enemmän kuin vuonna 2020 . Erityisesti kysyntä on Helsingin kaupungin mukaan kasvanut taloyhtiöiden parissa , jonka olemme huomanneet . Olemme laskeneetkin , että puolet Helsingin energian tarpeesta voitaisiin tuottaa maalämmöllä jo nyt .
Rakennusalan ilmastotavoitteet ja rakentamisen aikainen hiilineutraali lämmitys Valtio- ja kuntakohtaisten ilmastotavoitteiden rinnalle on syntynyt yrityskohtaisia ja koko alaa koskevia ilmastotavoitteita . Rakennusalallakin on ollut jo jonkin aikaa tavoitteet koskien materiaalien ja energian hiilineutraalisuutta . Tämän takia olemme kehittäneet uuden ratkaisun nimeltään Geolo , jonka avulla voi toteuttaa rakentamisen aikaisen lämmityksen maalämmöllä hiilineutraalisti jo nyt . Olemme kehittäneet Geolon yhteistyössä Enersyksen , Raksystemsin ja El-Björnin kanssa . Se on täysin uudenlainen tapa minimoida rakennusaikaisia CO 2
-päästöjä sekä energian kulutusta . Geolo on lämmitys- ja viilennyskontti , joka asennetaan rakennustyömaalle ja sen käyttöön porattavia maalämpökaivoja voi käyttää myös jatkossa . Se optimoi rakennusaikaisia tuotanto-olosuhteita takaamalla tasaisen lämpötilan ja maksimoi sen elinkaaren . Uskomme , että tämä ratkaisu tulee muuttamaan rakennusalaa kohti hiilineutraalimpaa rakentamista .
Rototec Oy on äskettäin liittynyt Suomen LVI-liiton jäseneksi lisätäkseen vuoropuhelua maalämpö- ja LVI-alojen välillä . Tulevaisuuden energiaratkaisut luodaan yhdessä eri alojen välillä . n
38 kita 2 / 2022