”
Ikkunaremontti vaikuttaa yleensä koko rakennuksen ilmanvaihdon toimintaan .
tystä tai ilmanvaihtoa ei remontin yhteydessä oteta huomioon , tuloksena on yleensä ongelmia .
Ikkunaremonttien yhteydessä pitääkin tarkistaa ja korjata myös ikkunoiden ja seinien korvausilmaventtiilien kunto ja laatu . Niin sanottu raitisilmaventtiili on myös varteenotettava vaihtoehto . Ilmanvaihdolla on suuri rooli kiinteistön energiankulutuksessa .
Puolueeton ulkopuolinen asiantuntija arvioimaan Remontti- tai uusimistarvetta arvioitaessa on syytä lähteä liikkeelle luotettavan ulkopuolisen tahon tekemällä kiinteistön kuntotutkimuksella tai -kartoituksella, jotta ikkunoiden ja julkisivujen todellinen kunto selviää .
Myös varsinaista korjaushanketta vetämään on syytä palkata riippumaton rakennusalan asiantuntija , joka tekee suunnitelman remontista . Suunnitelma hyväksytään tai hylätään yhtiökokouksessa
Astala Isännöinti Oy : n isännöitsijä Kalle Alanen kehottaa kiinnittämään huomiota siihen , kuka kuntokartoituksen tekijäksi valitaan . Astala Isännöinti Oy on jo 50 vuotta alalla toiminut riippumaton isännöintiyhtiö .
” Kuntotutkimuksissa / kartoituksissa mennään helposti vikaan ja niiden perusteella sorrutaan helposti ylikorjaamiseen . Osa insinööritoimistoista on erikoistunut johonkin asiaan , ja osa ei välttämättä osaa tai ole erikoistunut ikkunaja parvekeremontteihin . Ennen valintaa kannattaa kysellä kokemuksia ja referenssejä kollegoilta tai itse tekijöiltä ”, Alanen ohjeistaa .
Yksi ikkunoiden uusimis- tai remonttipäätökseen vaikuttava tekijä on energiatehokkuuden parantaminen .
” Kun ikkunat uusitaan nykytekniikan mukaisiksi , voidaan lähtötilanteesta riippuen päästä jopa 5 – 10 prosentin säästöön energiakustannuksissa , niin kerros- kuin rivitalokiinteistöissäkin ”, Alanen sanoo .
Asennuksen laadulla on suuri merkitys energiatehokkuutta tavoiteltaessa .
” Tavallisten eri ikkunamallien energiatehokkuudessa ei ole kovin suuria eroja , kun ajatellaan pelkkää ikkunaa . Energiatehokkuuden paraneminen saattaa olla suurelta osin riippuvainen siitä , miten ikkunoiden asennus lopulta onnistuu kokonaisuudessaan . Tärkeäksi tekijäksi tulee usein ikkunakarmin ja seinän välinen liittymä , eli tilkerako , ja sen tiiveys . Karmin ja seinän välinen vuoto voi syödä uusien ikkunoiden energiatehokkuuden ”, Treuthardt muistuttaa .
Arvotaloissa rajallisempi valinnan mahdollisuus Etenkin suurempien kaupunkien keskustan arvotaloissa suojelumääräykset rajoittavat voimakkaasti julkisivuremonttien tekemistä ja ikkunoiden uusimista .
” Vanhoissa arvotaloissa voi olla jopa alkuperäisiä viime vuosisadan alun ikkunoita , jotka on pidetty kunnossa . Niissä puun laatu on oleellisesti tiheämpää kuin esimerkiksi 60-luvun jälkeisissä taloissa . Valitettavasti erityisesti 1960-luvulla on paljon vaihdettu vanhoja ikkunoita uudempiin , joissa puun laatu ei enää ollut niin hyvää kuin vanhemmissa ikkunoissa käytetyssä puussa ”, Treuthardt kertoo .
Jos vanhan talon ikkunat on kertaalleen vaihdettu 60-luvulla , eikä niillä ole enää alkuperäisarvoa , on uusiminen hyvä vaihtoehto .
” Usein 60-luvulla vaihdetuissa ikkunoissa on ikkuna- ja puitejakoa muutettu alkuperäisestä . Kun ikkunat uusitaan tämän päivän tasolle , on mahdollista palauttaa ikkunajako ja valoaukon malli kohti ikkunoiden alkuperäistä mallia ”, Treuthardt sanoo .
Hänen mukaansa 60-luvun ikkunatkin on parhaimmillaan pidetty hyvässä kunnossa , jolloin voi olla kannattavaa säilyttää nekin ja kunnostaa edelleen .
” Jos ikkunoita joudutaan kunnostamaan jossakin verstaalla , se ei ole monestikaan järkevää verrattuna ikkunoiden vaihtamiseen uusiin . Toki uusien ikkunoiden lämpö- , tiiveys- ja äänieristysarvot ovat kuitenkin uudella ikkunalla paremmat ”, Treuthardt kertoo .
36 kita 1 / 2022