KITA 1/2021 | Page 32

KOLMIKYMMEN- VUOTINEN ENERGIA- TEHOKKUUS SOTA

KUVA : GRANA OY
SUOMEN ASUINRAKENNUSTEN ja ei-asuinrakennusten yhteenlaskettu kerrosala oli vuoden 2020 alussa 415 miljoonaa neliömetriä . Se muodostui 1,4 miljoonasta rakennuksesta , joista asuinrakennuksia oli 1,2 miljoonaa . Asuinrakennuksissa oli asuntoja kolme miljoonaa .
Kaikki vuoteen 2020 mennessä valmistuneet ja edelleen vuonna 2050 jäljellä olevat rakennukset täyttävät kansallisen vaatimuksen eli kuuluvat vuoden 2018 lain mukaisiin energialuokkiin A , B ja C .
Ennen vuotta 2020 valmistuneita rakennuksia , jotka täyttävät uudisrakennusten asetuksen 1010 / 2017 E-lukuvaatimukset , kutsutaan Suomen etenemissuunnitelmassa lähes nollaenergiarakennuksiksi ja niiden odotettu osuus vuonna 2050 on rakennustyypistä riippuen 82 – 100 prosenttia rakennuksista .
Suomen etenemissuunnitelman toimenpiteillä lämmitysenergiankulutus ( brutto ) laskee vuodesta 2020 vuoteen 2050 mennessä noin 50 prosenttia . n
Lähde : Suomen pitkän aikavälin korjausrakentamisen strategia 2020 – 2050
vämpään tulevaisuuteen . Tässä kansallisessa strategiassa halutaan muuttaa ennen vuotta 2020 valmistunut rakennuskanta energia tehokkaaksi ja vähähiiliseksi vuoteen 2050 mennessä .
Strategiassa painotetaan korjausrakentamisen yhteydessä tehtäviä energiansäästöratkaisuja sekä järjestelmien huoltoa ja ylläpitoa koko kiinteistön elinkaaren ajan . Kempaksen mukaan tämä on hyvä lähtökohta strategialle ja sen toimeenpanolle :
” Kiinteistön korjaukset pitääkin suunnitella ja aikatauluttaa pitkäjänteisesti , jolloin niihin voidaan varautua , yhdistää tietyt remontit yhtäaikaisesti toteutettaviksi ja saavuttaa aitoa kustannustehokkuutta .”
Automaatio on avain Suomessa energiatehokkuuden ja vähähiilisyyden edistämisen kustannustehokkaiksi keinoiksi on tunnistettu poistuma ja tilatehokkuus , energiatehokkuuden parannukset korjaustoimenpiteiden ja kunnossapidon yhteydessä sekä luopuminen fossiilista energialähteistä lämmöntuotannossa . Strategiassa todetaan , että kaikkien aktiivisessa käytössä olevien rakennusten energiatehokkuutta voidaan parantaa huolellisella kiinteistönpidolla ja kiinteistöautomaatiolla .
Toki asioita tapahtuu jo nyt . Esimerkiksi tammikuun alussa 2021 tuli voimaan asetus , jonka mukaan rakennuksiin on asennettava sisälämpötilaa säätelevät laitteet , joiden tulee olla itsesäätyviä sekä toimia huonekohtaisesti tai määrätyllä alueella . Itsesäätyviä laitteita ovat esimerkiksi termostaattiset patteriventtiilit .
Ympäristöministeriön mukaan tällä asetuksella on nyt luotu perusta sille , että rakennuksiin asennettavat tekniset järjestelmät suunnitellaan ja toteutetaan energiatehokkaiksi – ja että ne myös toimivat suunnitelmien mukaisesti . Asetuksessa ei kui-
32 kita 1 / 2021