KUVA: IDO
”
Hygieniakysymykset ovat oleellinen tekijä märkätilojen ja niiden kalusteiden suunnittelussa.
” Koska lattialle pitää jäädä tyhjää tilaa, kylpyhuoneisiin on kehitelty esimerkiksi aiempaa lyhyempiä wc-istuimia. Se helpottaa esteettömyysvaatimusten toteuttamista”, Myllynen mainitsee.
” Suihkunurkkia varten on myös suunniteltu sellaisia kääntyviä ovia, joissa ei ole alasokkeleita tai muita esteettömyyttä haittaavia seikkoja. Ovet voidaan kääntää nurkkaan, kun suihkua ei käytetä, jolloin lattiatilaa saadaan vapaaksi.”
Esteettömyysvaatimukset vaikuttavat suunnitteluun Kotimaisia IDO-kylpyhuonekalusteita suunnittelevan ja valmistavan Geberit Oy: n tuoteasiantuntijan Petra Myllysen mukaan eri märkätilatuotteita ja niiden ominaisuuksia kehitetään jatkuvasti.
” Posliinista valmistettavien tuotteiden tuotekehitys on kuitenkin verkkaisempaa siksi, että posliini materiaalina asettaa monenlaisia rajoitteita. Siihen ei voi esimerkiksi tehdä teräviä kulmia.”
” Toisaalta posliinituotteet ovat varsin kestäviä ja pitkäikäisiä – ja siihen toki valmistajat ovat pyrkineetkin”, Myllynen sanoo.
Märkätiloissa käytettävien tuotteiden kehitystyöhön ovat omalta osaltaan vaikuttaneet tilojen viimeaikaiset esteettömyysvaatimukset, joilla on haluttu helpottaa tilojen käyttöä vammaisten ja ikäihmisten näkökulmasta.
” Tästä syystä on esimerkiksi suunniteltu sellaisia pesualtaita, jotka soveltuvat myös pyörätuoleilla liikkuvien käytettäväksi. Pyörätuolin on silloin sovittava pesualtaan alle.”
Kylpyhuoneiden kokoa on viime vuosina kasvattanut vaatimus niin sanotusta’ invaympyrästä’: tilan on oltava niin esteetön, että pyörätuolilla mahtuu kääntymään.
Hygienia on keskeistä Myös hygieniakysymykset ovat oleellinen tekijä märkätilojen ja niiden kalusteiden suunnittelussa.
” Esimerkiksi seinään kiinnitettävät wc-istuimet helpottavat siivousta ja muuta kunnossapitoa ja parantavat tilan hygieenisyyttä.”
” Toisaalta kalusteiden suunnittelussa pyritään saamaan aikaan yhtenäisiä, helposti puhtaina pidettäviä pintoja.”
Takavuosina posliinisten kylpyhuonekalusteiden pinnoilla käytettiin lyijylasitteita. Kun niiden käytöstä luovuttiin, korvaavat lasitteet olivat aluksi hankalammin puhdistettavia.
” Muutama vuosi sitten kehitettiin kuitenkin uudenlainen lasite, joka on entisiä sileämpi ja helpommin puhtaanapidettävä. Myös muotoilua on kehitetty esimerkiksi siten, että pesualtaiden saippuasyvennyksistä on luovuttu, jolloin altaan reunalle ei enää pääse kertymään likaa.”
Toki suunnittelussa pyritään myös suojaamaan vesieristystä.
” Pääosa wc-istuimista on jo nykyisin sellaisia, että niitä ei voi pultata lattiaan vesieristyksen läpi. Myös wc-istuimien seinäkiinnityksissä alin kiinnityskohta on lattian yläpuolella, joten lattian vesieristystä ei tarvitse rikkoa.”
” Jos seinä-wc: n asennusteline on seinän sisällä tai teknisessä tilassa seinän toisella puolella, on tärkeää, että vesieriste saadaan joka tapauksessa telineen alapuolelle”, korostaa Myllynen.
Huuhtelupainikkeet kosketusvapaiksi Asiantuntija Carl-Johan Sandblom LVI-alalla toimivasta Geberit Oy: stä uskoo, että märkätiloihin on jo saatu kehitettyä monia oikeita ratkaisuja, jotka kestävät myös ajan hammasta.
” Kun kansallinen tuotesertifiointi tuli käyttöön, aluksi epäiltiin sen lisäävän byrokratiaa. Sertifiointi on kuitenkin helpottanut oikeiden ratkaisujen löytämistä. Nykyään tiedetään aiem-
20 kita 1 – 2 / 2017