”
Linjalattiakaivo mahdollistaa aiempaa isokokoisemmat lattialaatat märkätiloissa.
KUVA: AB FALUPLAST suuntaan, jolloin vettä voi helposti jäädä märkätilan lattialle.”
” Kaadot muuttuvat, kun tilassa käytetään seinän viereen asennettavaa linjalattiakaivoa. Silloin lattian kaato voidaan tehdä yhteen suuntaan kohti kaivoa, eikä vettä valu enää vääriin suuntiin”, Hartikainen selostaa Tanskassa kehitettyä rakenneratkaisua.
Hänen mukaansa monissa taloyhtiöissä on aiheutunut vesivahinkoja, kun joku asukas on esimerkiksi ravintolasta myöhään tultuaan mennyt suihkuun ja sitten nukahtanut lattiakaivon päälle.
” Pitkänomaista seinän viereen asennettua kaivoa on paljon vaikeampi tukkia vahingossa”, toteaa Hartikainen.
” Linjalattiakaivo mahdollistaa myös aiempaa isokokoisemmat lattialaatat märkätiloissa. Tähän mennessä kylpyhuoneen lattiassa on yleensä voitu käyttää enintään 10 cm x 10 cm laattoja.”
Tarkkuutta asennustyöhön Hartikaisen mukaan vaihtoehtona on myös kulmalattiakaivo, joka voidaan asentaa kylpyhuoneen nurkkaan.
” Myös kulmaan sijoitetun kaivon päälle on vaikea nukahtaa”, hän huomauttaa.
Kun linjalattiakaivoja asennetaan, vesieristämisen työvaiheiden järjestys voi hieman muuttua – varsinkin sellaisissa omakotitaloissa, joissa märkätilan lattiaksi valetaan maanvarainen laatta.
” Tulevan seinän paikasta on ehkä tehtävä varaus jälkivaluna. Kun seinän paikka on tiedossa, kaivon asennus saattaa olla jopa helpompaa ja nopeampaa kuin tavanomaista lattiakaivoa asennettaessa.”
” Sertifioidut märkätila-asentajat osaavat varmasti asentaa myös linjalattiakaivoja. Tuotekohtaista asennuskoulutusta voisi toki suositella asentajille”, Hartikainen pohtii.
Toistaiseksi linjalattiakaivoja on Suomessa hankittu lähinnä uudiskohteisiin. Nyt kuitenkin tällaisia kaivoja asennetaan parhaillaan myös muutamien keskikokoisten asuinkerrostaloyhtiöiden kaikkiin asuntoihin linjasaneerauksen yhteydessä.
” Linjalattiakaivo soveltuu sekä uudis- että korjausrakentamiseen. Jos kuitenkin kylpyhuoneen saneerauksessa vaihdetaan vain vesieriste eikä lattiakaivon paikkaa voida siirtää, uudenlaisen kaivon asentaminen ei ehkä ole mahdollista.”
” Sen sijaan linjasaneerauksissa uusien kaivojen asennus onnistuu hyvin. Hintaero uuden- ja vanhanmallisten kaivojen välillä ei ole kovin merkittävä, mutta muutos voi vaikuttaa koko kylpyhuoneen käytettävyyteen”, vakuuttaa Hartikainen.
Liimakiinnitys ei riko eristystä Suomen alueen edustaja Markku Haikonen Faluplast AB: stä kertoo, että erityyppisten LVI-tarvikkeiden uudella suunnittelulla on viime vuosina pyritty helpottamaan ja järkiperäistämään märkätilojen asennustöitä.
” Olemme esimerkiksi tuoneet Suomen markkinoille kiinnikkeen, jonka voi liimata kylpyhuoneen seinään ilman että joudutaan rikkomaan vesieristystä. Se on ensimmäinen tällainen tuote tällä alalla”, hän sanoo.
” Vesieristeen säilyminen ehjänä on tärkeä kysymys myös vakuutusyhtiöiden näkökulmasta. Ruotsissa on menty jopa niin pitkälle, että vakuutusyhtiöt eivät suostu maksamaan kor vauksia vesivahinkotapauksissa, jos suihkutilan lähivyöhykkeen vesieristys on puhkaistu.”
” Nyt kuitenkin putkikiinnikkeitä voidaan asentaa poraamatta vesieristeiden läpi. Ratkaisu soveltuu 10 – 50 mm: n läpimittaisille putkille.”
Uudet putkikiinniketyypit ovat Haikosen mukaan olleet testikäytössä noin kaksi vuotta. Suomen markkinoille ne esiteltiin vuoden 2016 Finnbuild-messuilla.
” Suomessa uusi ratkaisu on otettu vastaan yleisesti ottaen hyvin. Tosin jonkin verran muutosvastarintaakin on esiintynyt, koska monet asentajat ovat tottuneet toisenlaisiin kiinnityksiin”, arvioi Haikonen.
Vesivahinkojen välttämisen lisäksi uudenlaisilla kiinnikkeillä on hänen mukaansa muitakin hyviä puolia.
” Märkätilojen laatoituksessa käytetään nykyisin jopa niin kovia laattoja, että reikien tekeminen niihin vaatii timanttiporaa. Kuitenkin timanttiterän käyttö rikkoo helposti koko laatan.”
”
Vesieristeen säilyminen ehjänä on tärkeä kysymys myös vakuutusyhtiöiden näkökulmasta.
1 – 2 / 2017 kita 19