ÖZEL EĞİTİM GEREKSİNİMİ OLAN BİREYLERİN EĞİTSEL TANILAMA VE DEĞERLENDİRMESİ
Özel eğitim ihtiyacı olan birey, Bakanlığımızın Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinde, “Bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından anlamlı düzeyde farklılık gösteren birey” olarak tanımlanmıştır. Yine aynı yönetmelikte özel eğitim için, “Bireysel ve gelişim özellikleri ile eğitim yeterlilikleri açısından akranlarından anlamlı düzeyde farklılık gösteren bireylerin eğitim ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirilmiş eğitim programları ve özel olarak yetiştirilmiş personel ile uygun ortamlarda sürdürülen eğitim,” ifadeleri kullanılmıştır.
Resmi veya özel okullarımızda eğitimlerini sürdüren öğrencilerimizin, akademik başarı olarak akranlarından farklı olduğu gözlemleniyor ve özel eğitime ihtiyacı olduğu düşünülüyor ise rehberlik araştırma merkezince değerlendirilip tanılanması gerekir. Rehberlik ve araştırma merkezlerinin bünyesinde bulunan özel eğitim değerlendirme kurullarınca başvurusu yapılan birey için iki tür karar alınır;
1.Resmi Tedbir Kararı (Yönlendirme Kararı); Zorunlu eğitim çağında olan öğrenciler için zorunlu olan bir karardır. Bireyin eğitsel değerlendirme ve tanılaması yapılarak devam etmesi gereken en uygun eğitim ortamları ve eğitim programları belirlenir ve rapor halinde ilçe özel eğitim hizmetleri kuruluna sunulur.
2.Destek Eğitim Kararı; Özel öğretim kurumlarında bireysel ve/veya grup olarak Talim ve Terbiye Kurulunun onayladığı programlar çerçevesinde verilen eğitim programlarıdır.
Kurumumuza başvurusu yapılan bireylerin eğitsel tanılama ve değerlendirmesi, alanlarında uzman olan rehberlik ve özel eğitim öğretmenleri tarafından yapılmaktadır. Bedensel engelli öğrencilerin değerlendirmesinde uzman fizyoterapistin görüş ve deneyimlerinden faydalanılmaktadır. Gerektiğinde sivil toplum örgütleri, sağlık kuruluşu çalışanları gibi ilgili meslek alanlarından da görüş ve öneriler alınmaktadır.
Destek eğitim kararı, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulumuzun önerisi doğrultusunda velinin tercihine kalmış olan bir karardır. Velimiz veya birey almış olduğu Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu “Destek Eğitim Raporu” ile herhangi bir özel eğitim kurumuna başvurarak destek eğitim programlarından yararlanabilir.
Özel Eğitim Değerlendirme Kurulumuzca alınan resmi tedbir kararı ise öğrenci zorunlu öğrenim çağında olduğundan alınması ilgili mevzuatlar gereği yasal zorunluluğu olan bir karardır. Eğitsel tanılaması ve değerlendirmesi yapılan birey için en uygun eğitim ortamları belirlenir ve “özel eğitim değerlendirme kurulu yönlendirme raporu” hazırlanarak İlçe Özel Eğitim Hizmetleri Kuruluna sunulur. Özel Eğitim Hizmetleri Kurulu da birey ile ilgili öneriyi görüşerek devam edeceği okul, sınıf ve eğitim programı ile ilgili kararını verir, ilgili yerlere tebliğ eder ve öğrencinin eğitim öğretim hayatını sürdürebilmesi için her türlü tedbirin alınmasını sağlar.
Alaplı ve Ereğli ilçelerimizde 2019/2020 eğitim öğretim yılında özel eğitim okulu ve özel eğitim sınıflarında eğitim öğretim gören toplam 335 öğrencimiz (okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri) bulunmaktadır. Kaynaştırma öğrencilerimiz ise (okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise kademeleri) toplam 955 öğrencidir. Rahatsızlığından dolayı evde çıkamayacak durumda olan özel eğitim öğrencilerimizden evde eğitim hizmetinden yararlanana öğrenci sayımız ise 24’tür.
Mustafa SOLMAZ
Kdz.Ereğli RAM - Müdür Yardımcısı
05